Linkovi

Američka ekonomija druga na ljestvici svjetske konkurentnosti; hrvatska 72.


U zadnju je godinu dana na svjetskoj listi konkurentnosti Švicarska na prvom mjestu zamijenila Sjedinjene Države koje su dugo godina, sve do izbijanja ekonomske krize, prvu poziciju indeksa Svjetskog ekonomskog foruma smatrale gotovo pa rezerviranom.

Nizozemci su napravili javni skandal jer je zemlja skliznula s osmog na deseto mjesto. U Hrvatskoj su mediji konstatirali da je ekonomska kriza uzela danak jer je zemlja sa 61. mjesta lani skliznula na rekordno nisko 72., smjestivši se između Grčke i Maroka a iza Crne Gore, Turske, Litve i Azerbejdžana.

Ovogodišnja najkonkurentnija svjetska ekonomija je Švicarska, zahvaljujući inovativnosti, stabilnosti i prilagodljivosti. U većini kategorija koje određuju razinu konkurentnosti ona je pri vrhu. Sjedinjene Države su, usprkos krizi i stagnaciji, uspjele zadržati drugo mjesto koje dijelom zahvaljuju odličnom visokoškolskom obrazovanju i suradnji sveučilišta s privatnim sektorom. Najbolje plasirana azijska zemlja je treća na ljestvici, Singapur.

Hrvatska je pala za 11 mjesta, radi loše financijske situacije, prezaduženosti i nesposobnosti gospodarstva za bržu prilagodbu zahtjevima i izazovima tržišta što dodatno otežavaju neadekvatni zakoni i sustav koji ne pogoduje razvoju biznisa i ulaganjima.

Cilj Hrvatske bio je, inače, dosegnuti društvo trideset najkonkurentnijih zemalja. Tome se međutim uspjela približiti tek najuspješnija među novim članicama Europske Unije, Češka, koja je na 31. mjestu, s kojeg je - radi ekonomskih teškoća i problema u prilagodbi - ispala Španjolska.

Od susjeda Hrvatske, Slovenija je 37., Italija 48., Mađarska 58., Crna Gora 62., Srbija 93., a Bosna i Hercegovina 109. BiH je najniže plasirana europska zemlja u konkurenciji 133 države svijeta. Na začelju su Čad, Zimbabve i Burundi.

XS
SM
MD
LG