Linkovi

Predsjednik Obama ponovio odlučnu podršku velikoj reformi sustava zdravstvene zaštite


Predsjednik Obama izjavio je sinoć pred Kongresom kako je odlučan u namjeri da dobije podršku za veliku reformu sustava zdravstvene zaštite u Sjedinjenim Državama kako bi kvalitetna zaštita bila dostupna svakom Amerikancu. Pozvao je oba doma Kongresa da zajedno rade na prijedlogu kojim bi se omogućila opcija vladinog zdravstvenog osiguranja. Američki je predsjednik sinoć također rekao da bi njegov plan učinio protuzakonitim da privatne osiguravajuće kompanije mogu odbiti osiguratineku osobu zbog prijašnjih zdravstvenih problema.

Predsjednik Obama je izjavio da je neuspjeh vlade da se pozabavi pitanjem zdravstvenog osiguranja doveo zemlju do točke gdje su neosigurani građani "tek jednu nesreću ili bolest udaljeni od stečaja". Barack Obama iznio je pojedinosti svog 900 milijardi dolara vrijednog prijedloga koji bi uključivao i vladino zdravstveno osiguranje. Po njemu, taj plan ne bi povećao proračunski manjak, već bi se financirao eliminacijom rasipne potrošnje u postojećem sustavu.

Predsjednik se u svom govoru osvrnuo i na strahovanja da bi njegov plan pružao zdravstvenu zaštitu za brojne ilegalne useljenike u zemlji. "Reforma koju predlažem ne bi se odnosila na osobe koje su ovdje ilegalno. I još jedan nesporazum koju ovdje želim raščistiti jest da nijedan dolar iz savezne blagajne neće biti utrošen za financiranje pobačaja".

Predsjednik je dodao da bi osobe koje si ne mogu priuštiti ni najjeftinije zdravstveno osiguranje dobile poreske olakšice na temelju iznosa koji im je potreban za liječenje. U svom je govoru predsjednik napomenuo da bi se od poslodavaca tražilo da ponude uposlenicima zdravstveno osiguranje, a od uposlenika bi se tražilo da ga imaju.

U republikanskom odgovoru na predsjednikov govor kongresnik Charles Boustany iz Louisiane, inače kardiokirurg,rekao je da vladino zdravstveno osiguranjenije odgovor na postojeće stanje. On je predložio univerzalni pristup zdravstvenoj zaštiti, pružanje pogodnosti za one koji žive "zdravi život" i davanje opcije pojedincima i malim biznisima da se udruže i tako smanje troškove zdravstvenog osiguranja.

Inače, kritičari kažu da bi vladin sustav osiguranja značio praktički preuzimanje cijele zdravstvene industrije. Vođa republikanske manjine u zastupničkom domu John Boehner izjavio je da je predsjednikov govor imao za cilj učiniti njegov plan boljim negoli uistinu jest i "staviti ruž za usne na svinju i nazvati je drugim imenom".

I republikanci i umjereni demokratitvrde da bi vladino osiguranje bilo odveć skupo i da bi povećalo savezni proračunski manjak. Predsjednik Obama tvrdi da bi njegov plan omogućio konkurenciju privatnih osiguravajućih kompanija i smanjio troškove zdravstvene zaštite. U svom govoru sinoć predsjednik je naglasio da će u nadolazećim tjednima tražiti zajedničke točke s kongresnim zastupnicima, te upozorio protivnike reforme sustava zdravstvene zaštite da njegov plan ne predstavljaju u iskrivljenom svjetlu.

XS
SM
MD
LG