Linkovi

Bijela kuća pokušava povratiti inicijativu u javnoj debati o reformi zdravstva


Predsjednik Barack Obama sučelit će se u nadolazećim tjednima sa značajnim izazovima. Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da slabi javna podrška predsjednikovim glavnim prioritetima – reformi zdravstva i ratu u Afganistanu.

Reforma zdravstva ostaje prvi prioritet predsjednika Obama na domaćem planu. Međutim, nedavne ankete pokazuju da se sve veći broj Amerikanaca ne slaže s načinom na koji predsjednik postupa po tom pitanju. Slabljenje podrške osokolilo je republikance koji pokušavaju blokirati Obamina nastojanja u Kongresu. Urednik časopisa Weekly Standard Fred Barnes o tome kaže: "Iako je elokventan i dobar govornik, Obama nije posebno uvjerljiv. Teško mu je "prodati" svoju reformu zdravstva, koja je nepopularna. To mu pitanje postaje teret i kada je riječ o njegovoj popularnosti, koja opada."

Pristaše reforme našli su se u defanzivi u kolovozu, za kongresnog dopusta, kada su protivnici reforme svoje pritužbe vrlo glasno iznijeli na desecima skupova na lokalnoj razini, na kojima se građani sreću sa svojim zastupnicima u Kongresu.

"Ja nemam problema s našim zdravstvom, i ne znam nikoga tko ga ima. Ali Obama pokušava stvoriti od toga nekakvo 'strašilo', kako bi nam nametnuo još veće poreze" - ovako je svoje nezadovoljstvo izrazio jedan od sudionika u ovim panelima.

Predsjednik sad ponovno pokušava zadobiti političku inicijativu u raspri o reformi zdravstva. "Na djelu je taktika zastrašivanja. Međutim, ono što je istinski zastrašujuće, što bi bilo istinski riskantno, jest da na području zdravstva ne učinimo ništa" - izjavio je predsjednik Obama komentirajući kritike njegova plana.

Nedavno ankete pokazuju da je popularnost predsjednika Obame opala na oko 50 posto ili malo iznad toga – daleko od visokog postotka u prvim danima njegove administracije. Tom DeFrank, dugogodišnji komentator lista New York Daily News i česti gost u programima Glasa Amerike, o tome kaže: "Vrlo je očito da je Obama izgubio kontrolu nad svojim prioritetima. Imate osjećaj da ne kontrolira situaciju. Ovo ljeto je bilo vrlo loše za njega. Popularnost mu je opala, njegova reforma zdravstva je u opasnosti… Obama nije bio u stanju nametnuti svoje ideje čak niti vlastitoj Demokratskoj stranci, a još manje oporbenim republikancima."

Politički stručnjaci kažu da je na kocki vrlo mnogo, ne samo za predsjednika Obamu, već i za demokrate u Kongresu. Sljedeće godine održavaju se, naime, izbori za Kongres i mogla bi doći u pitanje demokratska većina.

Analitičari kažu da su republikanci bili uspješni u izazivanju dvojbi u vezi s Obaminom inicijative o reformi zdravstva. Republikanci su, naime, stavili naglasak na sve veću državnu potrošnju kao i na strah Amerikanaca da će vladini birokrati imati posljednju riječ u odlučivanju koje su liječničke usluge u konkretnom slučaju prihvatljive, a koje ne. David Wasserman, analitičar iz publikacije Cook Political Report, kaže: "Republikanci su uistinu dobili medijski rat, time što su zdravstvo povezali s prekomjernom državnom potrošnjom. Brine ih, kao prvo, cijena bilo kojeg prijedloga kojeg podnose demokrati. Kao drugo, republikanci žele da bilo koja reforma zdravstva – kada se usvoji – bude drugačija, razvodnjenija, od prvotnog plana Demokratske stranke."

Intenzitet rasprave o reformi zdravstva će se pojačati sljedeći tjedan kad se Kongres ponovno okupi nakon ljetnog odmora.

Uz zdravstvo, Bijela kuća će se sučeliti i s opadanjem podrške ratu u Afganistanu. Nedavna anketa televizijske mreže ABC i lista Washington Post pokazuje da 51 posto ispitanika vjeruje kako taj rat nije vrijedan žrtava, dok suprotno misli 47 posto ispitanika. Zapovjednik američkih i NATO snaga u toj zemlji, general Stanley McChrystal, ovaj je tjedan objavio izvješće u kojem se kaže da je 'situacija u Afganistanu ozbiljna,' međutim da je pobjeda 'ostvariva'.

XS
SM
MD
LG