Linkovi

Na američki Dan rada mnogi Amerikanci bez posla


U Sjedinjenim je Državama danas nacionalni praznik, Dan rada. Ovaj blagdan - koji odaje počast svim zaposlenim Amerikancima - njih je oko 155 milijuna - počeo se slaviti prije više od sto godina, prvenstveno kao dan sindikalno organiziranih radnika. Danas je američki Dan rada – dan odmora.

Za većinu Amerikanaca Dan rada je dan zabave i odmora, a najmanje rada. Odlazak na utakmicu s prijateljima. Piknik u prirodi. Izležavanje na plaži ili bazenu… Uglavnom, dan za rashlađivanje i osvježenje, nakon vrućeg ljeta. Na duži je put ovaj vikend otišlo oko 39 milijuna Amerikanaca – šest milijuna manje nego prošle godine, što je posljedica ekonomske krize.

Prvi Dan rada u Americi je proslavljen 1882. godine, u New Yorku. Kongres ga je proglasio državnim praznikom 1894. Ovaj praznik odaje počast američkom radniku, prvenstveno onima koji su sindikalno organizirani. U 19. stoljeću, sindikati su bili u prvim redovima borbe za zabranu dječjeg rada.

Danas je ovaj dan prilika za ulične parade, koje se održavaju širom zemlje, što je političarima šansa da osvoje i po koji glas. Evo što je rekao svojim pristašama senator Barack Obama, prošle godine, kada je bio predsjednički kandidat. "Dan rada nije samo prilika za proslavu posljednjeg dana ljeta. Ovo je dan kada odajemo priznanje svim zaposlenima, muškarcima i ženama koji naporno rade i koji su ovu našu zemlju učinili onakvom kakva danas jest. Posebno odajemo priznanje sindikatima, koji su se neumorno borili za veće plaće, zdravstveno i mirovinsko osiguranje radnika, i bolje uvjete rada. Ameriku su izgradili radnici. Međutim, danas, radnicima je sve teže i jedva spajaju kraj s krajem i američka ekonomija više ne služi njihovim interesima."

Ove godine, s Barackom Obamom u Bijeloj kući, može se reći da je gospodarska situacija i dalje prilično loša, iako postoje naznake da se ekonomija postupno oporavlja. No, najveći problem je nezaposlenost, pa će se sutra, nakon praznika, na posao vratiti šest milijuna Amerikanaca manje nego što ih se vratilo za prošlogodišnji Dan rada. Toliko ih je, naime, posao izgubilo između dva praznika.

Stopa neuposlenosti u Sjedinjenim Državama nije bila ovoliko visoka – 9.7 posto – u posljednjih 26 godina. Ako se u obzir uzmu Amerikanci koji su, u nedostatku stalnog radnog mjesta prihvatili posao s pola radnog vremena, te oni koji su odustali od potrage za poslom, onda je stopa neuposlenosti 17 posto.

Predsjednik Obama obratit će se danas govorom predstavnicima najveće američke sindikalne organizacije, AFL-CIO, u Cincinnatiju u Ohiou. Predsjednik u svojim govorima posljednjih mjeseci naglašava da je neuposlenost i dalje velik problem, no da se radna mjesta u posljednja tri mjeseca ukidaju znatno sporijim ritmom nego početkom godine, kada je mjesečno bez posla ostajalo i po pola milijuna Amerikanaca.

Dopredsjednik Joe Biden bit će u Pittsburghu, u Pennsylvaniji, gdje će sudjelovati na tamošnjim svečanostima.

XS
SM
MD
LG