Linkovi

Amerikanci vole raditi; ne vole besposličare


7. rujna se u Sjedinjenim Državama obilježava Dan rada, praznik koji većina Amerikanaca povezuje s produženim vikendom i krajem ljeta. Međutim, ovaj nacionalni praznik također predstavlja i trenutak za odavanje počasti svim zaposlenim Amerikancima i središnjem mjestu koje rad zauzima u našim životima. Naš novinar Adam Philips razgovarao je s nizom Newyorčana o tome što rad znači za njih.

Prometna gužva na Manhattanu. Tisuće Newyorčana ide na posao ili se vraćaju s njega. Što svim tim ljudima predstavlja - rad?

Prvi nam je sugovornik Young Vab koji na ulici prodaje kompaktne diskove kućne izrade s rap glazbom. Kaže da je za njega rad – koji on naziva "dilanjem" – trgovina. "Dilanje nije samo prodaja droga. Dilanje je naporan rad, na mnogo načina. Različiti načini dilanja. Netko radi od devet do pet, prodaje recimo odjeću. Ja pak stojim na uglu, zaustavljam ljude, tražim donacije za moju glazbu. To je moje 'dilanje'. To je ono što ja radim. To je, po mome, 'rad'".

Mnogi imigranti na ulicama Manhattana rade na realizaciji svog "Američkog sna". Ricardo Lopez dvadeset osam godina vozi taksi - 13 sati dnevno, šest dana tjedno. " ...i još se nisam umorio" - kaže Ricardo i dodaje: "To nije neki odličan kvalificiran posao, ali novac je odličan. Možete uzdržavati svoju obitelj, plaćate dugove, račune, što god da su vaše potrebe. Isplatio sam dvije kuće."

Znači da ste na neki način ponosni na svoj posao? - pitamo ga.

"Naravno. Sam dolazak na posao ispunjava čovjeka dignitetom. Ja imam dignitet" - tvrdi taksist Ricardo Lopez.

Inženjer za software Putu Vandsetty također kaže da obavljanjem svog posla stječe samopoštovanje kao i poštovanje drugih, jer je njegov rad koristan: "Kad radite, činite nešto produktivno. Zamislite da nitko nije nikad radio, ne bismo imali ove nebodere. Ne bismo imali ništa, ne bi bilo razvoja. Stalno radimo na tome da svijet postane bolji. Veći dio mog života otpada na rad, a pokušavam ukrasti nešto vremena i za zabavu."

Međutim, poznati novinar i politički karikaturist Robert Grossman ne smatra da se rad i zabava isključuju: "Ako uživate u svom poslu, onda to nije rad. Ima istine u tome. Svaki rad uključuje nadvladavanje otpora – činite nešto što inače, bez vašeg truda, ne bi bilo učinjeno. Međutim, ako ste karikaturist, ako crtate, to je, mislim, mnogo zabavnije kopanja kanala."

A upravo u kopanju uživa šezdeset dvogodišnji Richard Tarver. On je majstor, specijalist za sitne popravke, uglavnom vezane za održavanje zgrada. Međutim, Richard Tarver zna i kuhati, farbati zidove i mnoge druge stvari. "Volim raditi. Što više radim, zadovoljniji sam. Uživam u obavljanju nekog posla. To me drži u pokretu. To me drži mladim. Sposobnim. Snažnim. Nije toliko u pitanju novac. Poanta je da nešto radite. Za sebe. Ako radite, onda ste netko"- kaže nam Richard Tarver.

Rad kao način izdržavanja. Rad kao zabava. Rad kao produktivnost. Rad kao poduzetnost i interakcija s drugim ljudima…. Razloga za rad isto je toliko mnogo koliko i različitih radnih mjesta. Danas, na Dan rada, Amerikanci još jednom imaju priliku da razmisle o tome što im znači rad, ali i da se posvete poslu koji je pred njima.

XS
SM
MD
LG