Linkovi

U Afganistanu više američkih kontraktora nego vojnog osoblja


Jutrošnji New York Times osvrće se na napis jedne kongresne istraživačke organizacije koja ukazuje na činjenicu da trenutno u Afganistanu služi više osoba koje su po ugovoru unajmljene od Ministarstva obrane negoli vojnog osoblja. To je najveći postotak kontraktora u odnosu na vojno osoblje od bilo kojeg rata u američkoj povijesti. Na površini, ta promjena znači da će većina onih koji predstavljaju Sjedinjene Države u ovom ratu nositi na sebi široke radne hlače, polo majice, kape za baseball i druge odjevne predmete koje favoriziraju američki kontraktori u inozemstvu, umjesto kamuflažnih uniformi i letačkih odijela kakve nosi vojska.

Ono što je važnije jest da su ti kontraktori, koji predstavljaju većinu u onom što postajenajvažniji američki poduhvat u inozemstvu, podvrgnuti zapovjednom lancu koji je manje jasan negoli onaj od njihovih vojnih kolega. Ono što postaje jasno- kaže se u ovom izvješću – jest da kad se kontraktorima za Pentagon i druge vladine agencijene upravlja na pravilan način – što je bio slučaj s civilnim istražiteljima koji su zlostavljali zatvorenike u zatvoru Abu Ghraib u Iraku ili uposlenicima tvrtke Blackwater koji su ubili 17 Iračana u Bagdadu – to može ozbiljno potkopati američka nastojanja. Krajem ožujka ove godine kontraktori su činili 57 posto snaga Pentagona u Afganistanu – piše jutrošnji New York Times, dodajući da, ako bi se promatrao taj broj tijekom protekle dvije godine, bio bi još viši - 65 posto.

Jutrošnji Chicago Tribune bavi se nešto lakšim temama - planovima da se jedna od glavnih gradskih ulica Chicaga – Avenija Michiganzatvori za promet na dva dana kako bi popularna žiteljica tog grada Oprah mogla snimiti svoj jubilarni show. Sat vremena duga emisija počet će se snimati u utorak u 17 sati na improviziranoj pozornici. Snimanje je besplatno i otvoreno za javnost. Međutim, vlasnici dućana i biznisa u blizini sumnjičavi su hoće li ovaj potez značiti i veću zaradu.

Zbog ovog snimanja gradska autobusna služba promijenila je rutu autobusa broj 15 koji u normalnim uvjetima prolazi Aevnijom Michigan, a ljudi koji ujutro budu išli na posao morat će koristiti alternativne rute. Gradonačelnik Chicaga Richard Delay je rekao da se za Oprah isplati svaka gnjavaža i da će vozači i putnici u gradskom prijevozu to razumjeti. Gradonačelnik Daley nazvao je ovaj događaj odličnim publicitetom za grad – piše Chicago Tribune -i događajem koji će stvarati nova radna mjesta.

XS
SM
MD
LG