Linkovi

U Washingtonu oživjela rasprava o slanju novih pojačanja u Afganistan


S nedavnom pogibijom četvorice američkih vojnika na jugu Afganistana, 2009. godina postala je najtragičnija za strane snage u toj zemlji od početka sukoba 2001. godine. Rast nasilja i učestali napadi talibanskih pobunjenika potaknuli su u Washingtonu debatu o smislu slanja novih pojačanja u Afganistan.

Sjedinjene Države imaju u Afganistanu 62 tisuće vojnika, gotovo dvostruko više nego prošle godine. Vojnika iz drugih zemalja ima 39 tisuća. No brojne postrojbe iz misije NATO saveza ne smiju sudjelovati u borbenim aktivnostima – jer im to zabranjuju njihove vlade. Američki ministar obrane Robert Gates u niz je navrata pozivao te saveznike da pošalju dodatne snage te da im dopuste da se uključe u borbena djelovanja protiv talibana.

Bruce Riedel radio je za CIA-u 30 godina te je na zahtjev predsjednika Obame analizirao političku situaciju u Afganistanu i Pakistanu:

"Predsjednik Obama naslijedio je vrlo lošu situaciju, rat koji u posljednjih šest do sedam i pol godina nije bio adekvatno financiran. Zbog toga snosimo posljedice. Pokušati preokrenuti to preko noći je iluzija. To se neće dogoditi."

Bruce Riedel predviđa da će, čak i s pojačanjima, trebati najmanje 12 do 18 mjeseci da bi se značajnije popravila sigurnosna situacija. Anthony Cordesman, vojni analitičar u washingtonskom Centru za strateška i međunarodna istraživanja, savjetuje zapovjednika misije u Afganistanu generala Stanleya McChrystala. Cordesman vjeruje da će biti potrebna dodatna američka pojačanja te značajno povećanje afganistanske vojske i policije:

"Američke su snage neophodne zbog toga što niti jedna druga zemlja ne želi slati pojačanja. Uz to, morat ćemo morati financirati veliku ekspanziju afganistanskih snaga sigurnosti."

Kad je predsjednik Obama u ožujku objavio novu strategiju za Afganistan, rekao je da će američka vojska reorganizirati misiju te da će staviti naglasak na uvježbavanje i povećanje afganistanske vojske i policije. Također, najavio je i veći angažman američkih civilnih stručnjaka. Međutim, kako navodi Anthony Cordesman, to se do sada nije dogodilo:

"Trebamo prestati govoriti o tzv. 'pametnoj sili,' o nevojnim oblicima pomoći, jer ih nemamo. Nemamo civile na terenu, a neće ni doći do njihovog značajnijeg angažmana. 80 posto svega što se bude radilo na civilnom i humanitarnom planu obavit će naša vojska."

Vojna povjesničarka Kimberly Kagan također savjetuje generala Stanleya McChrystala. Ona preporuča da se povećaju afganistanske snage. Uz to dodaje da jedino američka vojska može popuniti postojeći sigurnosni vakuum. No nedavna anketa lista Wahington Post pokazuje da većina Amerikanaca smatra da rat u Afganistanu više nije vrijedan žrtava.

Michael O'Hanlon, vanjskopolitički stručnjak u washingtonskom Institutu Brookings smatra da američka javnost mora glasnije postavljati pitanja o vladinoj strategiji za Afganistan:

"Znam da je podrška Amerikanaca ovom ratu sve slabija. Sve su češća pitanja trebamo li opće biti u Afganistanu, hoće li Afganistan postati novi Vijetnam. To su legitimna pitanja, iako osobno podržavam našu misiju."

Američki ministar obrane Robert Gates izjavio je da će do nova američka pojačanja biti poslana u Afganistan tek nakon savjetovanja sa saveznicima i afganistanskom vladom. Kako kaže, pojačanja za Afganistan ovise i o američkim vojnim obvezama u Iraku gdje se do sljedeće godine ne planiraju znatnija povlačenja.

XS
SM
MD
LG