Linkovi

Bankroti manjih banaka mogli bi se nastaviti, bez obzira na početak gospodarskog oporavka


Sve više lokalnih, manjih američkih banaka propada zbog toga što njihove mušterije ne mogu otplaćivati zajmove. Američki bankovni sektor samo je u drugom kvartalu ove godine zabilježio gubitak od oko 3 milijarde i sedamsto milijuna dolara. Državna agencija koja garantira štedne uloge upozorava da se broj banaka koje imaju probleme te vrste povećao na 416, što je skok od preko 100 u razdoblju od travnja do lipnja. Iako su zbog toga ponešto smanjene gotovinske rezerve ove državne agencije, njena direktorica Sheila Bair tvrdi da su štedni ulozi Amerikanaca sigurni.

Ove je godine u Sjedinjenim Državama propala osamdeset jedna banka – uglavnom zbog toga što su odobravale zajmove ljudima koji ih ne mogu otplaćivati. Federal Deposit Insurance Corporation, savezna agencija koja osigurava bankovne račune, nastoji spriječiti krah banaka tako što nalazi potencijalne investitora za njihov otkup.

Bez obzira na naznake da je ekonomski oporavak nacije počeo, čelnica te agencija Sheila Bair kaže da ce biti još banaka koje će propasti: "Očekujemo da ce i u budućnosti biti dosta banaka koje će imati probleme ove vrste i koje će propasti, unatoč ekonomskom opravku. Naime krahovi ove vrste nastavljaju se obično i nakon početka gospodarskog oporavka."

Ova državna agencija garantira štedne uloge u vrijednosti ispod 250 tisuća dolara. Zbog razmjerno čestih krahova banaka, njene su gotovinske rezerve od ožujka smanjene za 20 posto. Međutim Diane Ellis, jedna od čelnica agencije, tvrdi da su postojeće novčane rezerve dovoljno velike da se prebrodi ovo razdoblje: "Na raspolaganju imamo 42 milijarde dolara za pokrivanje budućih bankrota banaka."

Agencija također može dobiti i do 500 milijardi dolara kredita, od američkog Ministarstva financija, no malo je vjerojatno da ce taj novac biti potreban. Iako je dio bankovnog sektora još uvijek u krizi, Sheila Bair kaže da se štediše nemaju čega bojati: "Naša agencija postoji upravo za ovakva vremena. Naše su novčane zalihe velike, a štedni ulozi građana su sigurni. Ponavljam, niti jedan štediša nije nikad izgubio niti jedan peni od svojih osiguranih uloga, i niti jedan nikad neće."

Analitičari su međutim zabrinuti da bi se američka ekonomija mogla sučeliti s novim problemima, ako banke nastave propadati. Od početka krize Washington je vec potrošio više od 500 milijardi dolara državnog novca na spašavanje nelikvidnih banaka.

XS
SM
MD
LG