Linkovi

SAD: Na tržištu kuća i stanova bilježe se poboljšanja


Nakon optimističnih prognoza američke Središnje banke, vrijednost dionica na Wall Streetu raste već mjesecima.S tržišta nekretnina u posljednje vrijeme također stižu dobre vijesti.Nacionalna udruga trgovaca nekretninama izvijestila je da je prodaja postojećih stambenih jedinica u srpnju bila veća za sedam posto – što je najveći skok u posljednjih deset godina.Sve ove dobre vijesti navode na pomisao da je gospodarska obnova već započela.No, kako javlja naš novinar stvarnost često nije tako ružičasta.

Prodaja postojećih stambenih jedinica, obiteljskih kuća i stanova u kojima se već živjelo, u srpnju je naglo skočila.To je probudilo optimizam da se američka ekonomija postupno budi iz letargije.Situaciju na tržištu nekretnina objašnjava Patrick Lashinsky iz firme Zip Realty. "Nikad nije bilo lakše kupiti kuću ili stan.Cijene su niže za 25 do 30 posto.Kamatne stope su također vrlo niske.Mušterije samo čekaju.Uz to, država mušterijama koje prvi put kupuju svoj stan ili kuću daje poreznu olakšicu od osam tisuća dolara.Sve to pridonosi prilično solidnoj potražnji".

No, potražnja je tek jedan aspekt sadašnje situacije. Drugi leži u činjenici da su nekretnine na američkom tržištu u posljednjih godinu dana izgubile u prosjeku 15 posto svoje vrijednosti.O tome govori ekonomist Mark Zandi. "Cijene kuća će padati sve dok se povećava broj ljudi koji ne mogu otplaćivati stambeni zajam i kuća im je zbog toga predmet sudske ovrhe.Nadajmo se da će se uskoro vidjeti pozitivne posljedice vladina plana da se uspori rast ovrha".

Država je prije nekoliko mjeseci počela vlastitim novcem pomagati Amerikancima koji ne mogu otplaćivati svoj stambeni zajam, tako što kod banaka pokušavautjecati na olakšavanje uvjeta otplate.Međutim, kritičari vladine politike kažu da je na taj način pomognuto tek manjem broju ljudi.To znači da u ovom trenutku milijuni Amerikanaca otplaćuju vrlo visoke kamate na zajam koji je često veći od sadašnje cijene njihove kuće ili stana.U srpnju je, putem sudske ovrhe, u Americi zaplijenjeno više od 360 tisuća domova.

Problem je u tome što banke i dalje vrlo teško odobravaju zajmove, kaže Mark Zandi. "Nervozne su jer nezaposlenost raste a cijene nekretnina još uvijek padaju…Dok je tako, banke će se teško odlučivati za odobravanje kredita".

Trgovci nekretninama kažu da se kućevlasnici ne trebaju brinuti, ako ne planiraju prodaju. "Ako ne namjeravate prodavati, nemojte se previše uzbuđivati zbog statistika.Možete biti sigurni da će se cijena vratiti na staro, bit će čak i viša nego prije.Hoće li se to dogoditi za godinu ili dvije? Vjerojatno ne.Ali za otprilike pet do sedam godina, mislim da će sve biti u redu".

Naravno, to je slaba utjeha za oko četiri milijuna Amerikanaca koji jedva otplaćuju mjesečnu ratu svog stambenog zajma.Kako se očekuje da će stopa neuposlenosti rasti sve do sljedeće godine, strah od gubitka doma i dalje je vrlo izražen.A dok je tako, nada u obnovu američke ekonomije bit će i dalje prilično slaba.

XS
SM
MD
LG