Linkovi

Film tjedna: "Taking Woodstock", redatelja Anga Leeja


Prije četrdeset godina, isto u kolovozu, pola milijuna mladih sklizalo se po blatu jednog pašnjaka u sjevernom dijelu savezne države New York kako bi prisustvovali događaju koji je bio prijeloman za njihovu generaciju. Glazbene izvedbe na Festivalu Woodstock snimljene su u poznatom dokumentarnom filmu, ali novi igrani film oskarovca redatelja Anga Leeja „Taking Woodstock“ govori o tome kako je došlo do toga da se festival izvodi na tom pašnjaku jedne mljekarske farme, 1969.

Nakon neuspješnog pokušaja da pokrene vlastiti biznis u New Yorku, Elliot se vraća kući, u roditeljski otrcani motel u gorju Catskill. Obližnji gradić Walkill, plašeći se najezde neopranih i nečešljanih hipija, upravo je povukao dozvolu za održavanje Festivala Woodstock. Međutim, Elliot poveže organizatore festivala izravno s Maxom Yasgurom, vlasnikom mliječne farme na kojoj se nalazi i pašnjak kakav bi točno odgovarao festivalu.

Pozornica podignuta na tom pašnjaku postaje mjesto na kojemu će neke od najvećih zvijezda rocka tog desetljeća promijeniti svijet glazbe.

James Schamus, dugogodišnji koproducent s redateljem Angom Leejem – uključujući i na njihovom dobitniku oskara, filmu „Brokeback Mountain“ -, preradio je memoar Elliota Tibera u scenarij filma „Taking Woodstock“, koji ne sadrži niti jednu stvarnu scenu sa slavnog koncerta.

"Ako se sjećate, festival je bio naslovljen „Tri dana mira, ljubavi i glazbe“. Glazba je bila treća, a ne prva. Praktički odmah, još dok se tragalo za mjestom održavanja festivala, postalo je jasno da Woodstock prerasta u nešto daleko veće nego što se naslućivalo. Reakcija mladih bila je naelektrizirana. Vrijedi se sjetiti da je to bilo prije Interneta, prije Twittera ili Facebooka, pa ipak su mladi iz čitave zemlje krenuli na taj festival. Pola milijuna ih je stiglo, ali ih je više od milijun zapelo negdje u prometu na prilazu mjestu festivala," kaže Schamus.

Tajvanski redatelj Ang Lee kaže da mu je jedan od najvećih izazova bilo uspješno predstavljanje ne samo glavnih protagonista nego i stotina statista kao vjerodostojne likove iz šezdesetih godina.

Elliota tumači Demetri Martin, poznat po svojim humorističkim nastupima na televiziji, dok brodvejski glumac Jonathan Groff glumi Michaela Langea, mladog organizatora koji je izgledao poput hipija, ali je sposobnošću pravog biznismena pretvorio Festival Woodstock iz sna u stvarnost.

Redatelj Lee kaže da je poruka njegovog filma, jednako kao i ona samog festivala, - nada. "Želio sam uhvatiti tu nevinost i srce prepuno nade da se stvari mogu promijeniti. Mislim da je naivni dio toga onda bilo da su mislili da se stvari mogu promijeniti i brzo i sve skupa. No, premda mislim da je to naivno, oni su posijali sjeme koje mi danas razvijamo. Nadam se da će i publika uhvatiti to optimističko srce Woodstocka."

U filmu „Taking Woodstock“ glumi i Liev Schreiber kao korejski veteran koji se preodijeva u žensku odjeću, a mladom Elliotu služi kao mentor. Emile Hirsch glumi Elliotovog prijatelja iz škole koji se nedavno vratio s bojišnica u Vijetnamu. Eugene Levy glumi Maxa Yasgura. Film je bio snimljen na lokaciji u gorju Catskill nedaleko od Yasgurove mliječne farme.

XS
SM
MD
LG