Linkovi

U Rusiji broj umrlih nadmašuje broj rođenih


Istraživanja pokazuju da svake godine od bolesti vezanih uz konzumiranje duhana i alkohola umire oko milijun Rusa. U posljednjih nekoliko godina, za alkoholizam je vezano više od polovice smrtnih slučajeva u dobnoj skupini od 15. do 54. godine.

U Rusiji broj umrlih nadmašuje broj rođenih. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, prosječni životni vijek muškarca procjenjuje se na nešto ispod 60 godina. U Sjedinjenim Državama - 75 godina. Statistike Ujedinjenih naroda ukazuju na godišnji pad ruske populacije od pola posto. Jedno britansko istraživanje pokazalo je da je višu stopa smrtnosti u Rusiji, u odnosu na Zapadnu Europu, najviše rezultat alkohola i duhana.

To komentira Andrei Demin koji radi za nevladinu Udrugu za javno zdravstvo u Moskvi. "Prekomjerna konzumacija alkohola i duhana glavni su uzročnici demografske krize; oni zapravo prijete budućnosti Rusije".

Andrei Demin kaže da odrasla osoba u Rusiji godišnje u prosjeku popije 50 boca votke. Za to Demin krivi dostupnost i jeftinoću alkohola, kao i duhana. Na kioscima u Moskvi kutija cigareta košta 30 američkih centi, oko jednu i pol kunu, a boca piva manje od jednog dolara – što je jeftinije od vode. Ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev nazvao je zdravstvenu krizu u zemlji ‘prijetnjom nacionalnoj sigurnosti’.

Međutim, Andrei Demin za situaciju krivi premijera Vladimira Putina. Dok je bio predsjednik – kaže Demin – Putin je trebao povisiti porez na duhanske i alkoholne proizvode. "On je bio prvi ruski predsjednik koji je to postavio za jedan od svojih prioriteta. 2000. godine rekao je da je demografska kriza problem broj jedan. No, od tada se ništa nije promijenilo".

Ruska ministrica zdravstva, Tatiana Golikova, smatra da se porez na alkohol i duhan mora uvesti postepeno. "Povećanje poreza na ‘osjetljive’ proizvode poput ovih mora u obzir uzeti društvene posljedice koje bi uslijedile. Ono mora biti provedeno u nekoliko faza. Mi ćemo se i dalje zalagati za tu odluku, ali ona se neće dogoditi odmah".

Kremlj očito uči iz prethodnih pograšaka.Popularnost bivšeg sovjetskog predsjednika Mihaila Gorbačova naglo je opala nakon što je krajem osamdesetih krenuo u kampanju protiv alkohola i pijanstva. Sadašnja je vlast u Rusiji - umjesto oštrih ograničenja – počela s marketinškom kampanjom. U njoj poziva ruske građane da se više brinu za vlastito zdravlje i podsjeća ih na opasnosti vezane uz pušenje i konzumiranje alkohola.

XS
SM
MD
LG