Linkovi

Richard Cheney kritizira  istrage slučajeva navodnih mučenja osumnjičenika za terorizam


Bivši američki dopredsjednik Dick Cheney kritizirao je predsjednika Obamu jer je dopustio da Ministarstvo pravosuđa istraži kako su tijekom prethodne administracije bili ispitivani osumnjičenici za terorizam.

Dick Cheney je ustvrdio da je takva odluka 'podsjetnik zašto toliko mnogo Amerikanaca sumnja u administraciju predsjednika Obame kada je u pitanju iz nacionalna sigurnost'.

Bivši je dopredsjednik dodao da su ispitivanja osumnjičenih terorista koja su provodili djelatnici Središnje obavještajne agencije CIA-e 'spasila živote mnogih građana jer su tako spriječeni teroristički napadi'. Kako je rekao, ti vladini djelatnici zavrjeđuju pohvale, a ne da budu 'predmet politički motiviranih istraga i tužbi'.

Bijela kuća, za sada, nije reagirala na ovu izjavu bivšeg dopredsjednika Cheneya.

Podsjetimo, izvješće unutrašnje kontrole u Središnjoj obavještajnoj službi navodi da su neki od istražitelja prilikom ispitivanja vjerojatno koristili nedopuštene, oštre metode.

Primjerice, izvješće navodi da je Khalidu Sheikh Muhamedu – navodnom glavnom planeru terorističkih napada od 11. rujna – zaprijećeno da će biti ubijene njegova žena i djeca, ukoliko se ponovi sličan napad. U jednom slučaju je, mimo pravila, osumnjičeniku prijećeno revolverom, a drugi put motornom pilom.

U međuvremenu je visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Navi Pillay pozdravlja američku odluku da imenuje posebnog istražitelja koji bi trebao utvrditi je li osoblje obavještajnih službi prekršilo zakon u ispitivanju osoba osumnjičenih za terorizam. Ona je dodala kako se nada da će doći do brze istrage navoda o zlostavljanju od bivši i aktualnih zatvorenika u pritvornom centru Guantanamo Bay na Kubi.

XS
SM
MD
LG