Linkovi

Najvažnije osumnjičenike za terorizam ispitivat će 'elitna ekipa istražitelja'


Bijela kuća potvrdila je da je predsjednik Obama odobrio stvaranje elitne ekipe stručnjaka koji će ispitivati najvažnije osumnjičenike za terorizam. Sjedište tog tijela bit će u Saveznom istražnom uredu, FBI-u, i okupit će – kako je rečeno – sve različite elemente uključene u proces ispitivanja.

Dnevnik Washington Post danas je objavio da je predsjednik Obama odobrio stvaranje navedene skupine prošlog tjedna. Prema navodima ovog lista, ova skupinu sačinjavat će stručnjaci iz nekoliko vladinih obavještajnih, policijskih i pravosudnih agencija, a njen rad nadgledat će Vijeće za nacionalnu sigurnost tako da će se nalaziti pod izravnom kontrolom Bijele kuće.

Dnevnik New York Times javlja da Odjel Ministarstva pravosuđa za etiku preporuča ponovno otvaranje istrage u nekim slučajevima zlostavljanja zatvorenika koji su se dogodili u doba administracije predsjednika Georgea Busha. To bi moglo dovesti do mogućeg podizanja krivičnih prijava protiv djelatnika Središnje obavještajne agencije CIA-e i nekih uposlenika koji su radili na ugovor, a koji su, možda, odgovorniza zlostavljanja.

U međuvremenu, CIA je danas objavila rezultate izvješća njezine unutrašnje kontrole koji sadrži nove pojedinosti o zlostavljanjima zatvorenika u njezinim tajnim zatvorima posljednjih nekoliko godina. Izvješće je bilo napisano 2004. godine, ali je bilo klasificirano kao povjerljivi materijal te se nije moglo objaviti.

Do objavljivanja dolazi nakon presude u postupku koji je inicirala Američkog unija za građanske slobode (ACLU).


XS
SM
MD
LG