Linkovi

Web stranica tjedna: Stanje ptica u Americi


Današnja Web stranica tjedna izvješće je o stanju ptica u Americi iz kojega se može saznati mnogo toga o stanju okoliša.

"Web stranica State of the Birds mjesto je gdje svatko zainteresiran može otkriti kako stoje stvari s pticama u Sjedinjenim Državama nakon prve sveobuhvatne analize u zadnjih četrdeset godina."

Tako kaže Miyoko Chu, iz Ornitološkog laboratorija Sveučilišta Cornell, koje je domaćin web stranice StateOfTheBirds-točka-org. Premda se ovaj sajt bavi s oko 800 vrsta ptica u Sjedinjenim Državama, Chu kaže da su izazovi jednaki i za ptičje vrste drugdje u svijetu.

"Dakle, opasnosti i izazovi koje vidite navedene na našoj web stranici jednaki su onima koji pogađaju ptice bilo gdje u svijetu: širenje izgrađenih i namjenskih zona, urbani razvitak, klimatske promjene … to pogađa ptice u svim dijelovima svijeta."

Izvješće State of the Birds – na kojemu se temelji websajt – rezultat je suradnje nekoliko američkih vladinih agencija i privatnih organizacija za zaštitu živih vrsta. Premda se velika pažnja posvećuje ptičjim vrstama koje su u opasnosti, navode se i primjeri uspjeha, one vrste koje se više ne smatraju ugroženima.

"Ptice su ustvari odličan pokazatelj stanja okoliša. Često su trendovi koji se zamijete kod ptica rani znak upozorenja da nešto nije u redu s okolišem. Ako obratimo pažnju na takve znakove, onda možemo izbjeći ekološke katastrofe koje pogađaju ne samo ptice nego čitav svijet prirode i ljude."

Znanstvenici već rade na obnavljanju i osvježavanju informacija na web stranici StateOfTheBirds, tako da će slijedeće godine novi podaci biti fokusirani na posljedice klimatskih promjena po ptičje vrste.

XS
SM
MD
LG