Linkovi

Klavijaturist Eldar Djangirov - zvijezda za koju je slava premašila sva njegova očekivanja


Klavirist Eldar Djangirov došao je u Ameriku iz Kirgistana u želji da postane profesionalni jazz glazbenik. Ne samo da se njegov san ostvario, već je slava koju je postigao premašila sva njegova očekivanja. Toliko je slavan da je danas isključivo poznat samo po svom imenu – Eldar.

Biti profesionalni jazz glazbenik je jedno, no postati to tako mlad i uz toliko hvalospjeva kako je to uspjelo Eldaru - to je uistinu nešto posebno. Tek je navršio 22 godine, a u Ameriku je došao kada mu je bilo 13. Kritičari često spominju njegovu tehniku sviranja glasovira, no najveća mu je vrlina pribranost i koncentracija kad je pod najvećim pritiskom.

1999-te Eldar je bio najmlađi gost izvođač u povijestiradio programa Piano Jazz kojeg vodi Marian McPartland. Ni godinu dana kasnije, svirao je na dodjeli nagrade Grammy. Još kao tinejdžer Eldar je osvojio prve nagrade na jazz festivalu Lionela Hamptona jazz i natjecanju pijanista Peter Nero. 2005. godine potpisao je prvi ugovor s diskografskom kućom Sony Records.

Eldarova je zvijezda zasjala još snažnije po izdanju njegovog četvrtog albuma za Sony, pod naslovom Virtue. On kaže da mu je za taj album inspiracija bila preseljenje iz Kalifornije u New York City, te da je glazba na njemu glazbena podloga njegovih izravnih iskustava posljednje tri godine koje je proveo u New Yorku.

Turneja koja je u tijeku uključuje sedam jazz festivala u Europi, kao i večer jazza u Tarrytownu u državi New York gdje će nastupiti sa svojim prijateljem i mentorom Daveom Brubeckom.

XS
SM
MD
LG