Linkovi

Predsjednik Obama smatra da su afganistanski izbori bili uspješni, unatoč napadima talibana


Predsjednik Barack Obama izjavio je kako se čini da su afganistanski izbori bili uspješni, unatoč pokušaja talibana da ih ometu nasiljem. Američki Predsjednik je također obećao da će američka vojska nastaviti s pritiskom na pobunjenike u Afganistanu kako bi ih izbacila iz njihovih sigurnih utočišta. Kako je jučerašnje glasovanje okončano, vlasti su izbore proglasili uspješnima. U mjestimičnom nasilju ubijeno je najmanje 26 osoba diljem zemlje i nije jasno kakav je bio odaziv birača. Javlja se također o izbornim nepravilnostima. Među žrtvama nalazi se devet civila, devet policajaca i osam afganistanskih vojnika. Napadi su prijavljeni u kabulu, Kandaharu i drugim većim gradovima. Izborni djelatnici prebrojavaju glasove, što je proces koji bi mogao potrajati nekoliko dana prije negoli će rezultati biti poznati.

Afganistanski dužnosnici su priopćili da su uspjeli otvoriti 95 posto glasačkih mjesta. Odaziv građana bio je različit ovisno o regiji – u Kabulu su glasačka mjesta bila kontinuirano puna, tokom cijelog dana, dok je na jugu i istoku zemlje, gdje su talibani najjači, odaziv bio vrlo nizak. Promatrači kažu da je odaziv bio znatno manji negoli na prvim demokratskim izborima 2004. godine. Ukoliko će odaziv građana biti izrazito nizak, to će u pitanje staviti vjerodostojnost izbornog procesa, kao i mandat predsjednika države.Jedan od čelnika afganistanskog izbornog povjerenstva najavio je da će sve prijave o neregularnostima biti ispitane.Predsjednički su se kandidati međusobno optuživali zbog navodnog punjenja glasačkih kutija lažnim listićima, a bilo je i tvrdnji o falsificiranju glasačkih dokumenata.

Najviše šanse za pobjedu, kako se čini, ima aktualni predsjednik države Hamid Karzai.Najveći mu je suparnik – od čak trideset konkurenata – bivši šef diplomacije Abdulah Abdulah.

XS
SM
MD
LG