Linkovi

Obama: Sukob u Afganistanu je "rat iz potrebe"


Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da je sukob u Afganistanu „rat iz potrebe“ te da pobuna u toj zemlji neće biti brzo poražena. U govoru pred nacionalnom konvencijom Veterana stranih ratova u Arizoni predsjednik je ponovio svoje obećanje da će američka vojska biti povučene iz Iraka do 2011. kako bi se oružane snage mogle bolje fokusirati na rat protiv al-Qaide i ekstremističkih saveznika te terorističke mreže u Afganistanu i Pakistanu. Predsjednik Obama iznio je i novu viziju američke vojske. Kako je rekao, vojna snaga mora biti mjerena ne samo oružjem koje vojnici nose već i jezicima kojima govore i kulturama koje razumiju.

Afganistanski predsjednički kandidati održali su završne predizborne skupove pred predsjedničke izbore zakazane za četvrtak. Glavni izazivač predsjednika Hamida Karzaia, Abdullah Abdullah obratio se tisućama pristaša na kabulskom stadionu dok su drugi kandidati održali skupove u drugim većim gradovima. Kako izgleda, predsjednik Karzai ima najviše izgleda za pobjedu među 30-tak kandidata, ali posljednje ankete sugeriraju da se njegova prednost smanjila u posljednjih nekoliko tjedana. Teško je reći hoće li bilo koji kandidat dobiti dovoljno glasova kako bi se izbjegao drugi krug izbora. Promatrače više brine hoće li afganistanski izbori biti vjerodostojni zbog mogućeg nasilja. Talibanski pobunjenici obećali su da će poduzeti akcije za otežavanje provođenja izbora.

U međuvremenu, Hamid Karzai dobio je podršku uzbečkog paravojnog vođe Abdula Rashida Dostuma koji je vratio iz egzila u Turskoj kako bi podržao Hamida Karzaia. Američko Državno tajništvo izrazilo je ozbiljnu zabrinutost zbog Dostumovog povratka u zemlju priopćivši da njegova reputacija prijeti bacanjem tamnog oblaka nad izborni proces u zemlji. Rašireno je uvjerenje da je general Dostum barem djelomično odgovoran za navodni masakr oko dvije tisuće talibanskih zatvorenika nakon invazije 2001. godine te pokušaj prikrivanja njihove smrti.

XS
SM
MD
LG