Linkovi

Četiri američka državnika o okončanju izraelsko-palestinskog sukoba


Ovotjedni sastanak predsjednika Obame s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom došao je u vrijeme kad američka administracija istražuje nove načine za postizanje mira na Srednjem istoku između Izraela i njegovih arapskih susjeda, posebno Palestinaca. Došao je i u vrijemesve glasnijih prijedloga od različitih neovisnih organizacija koje nude svoje načine kako da se riješi ovaj krvavi i desetljećima dugi sukob.

Nedavno su se četiri ugledna američka državnika – među njima i bivši predsjednik Jimmy Carter – pridružila ovim pozivima. Svoje preporuke iznijeli su u 20 minuta dugom filmu, koji su sami producirali, pod naslovom New Hope for Peace – Nova nada za mir: što Amerika mora učiniti da bi se okončao izraelsko-palestinski sukob.

Među četvoricom državnika nalaze se bivši predsjednik Jimmy Carter, bivši državni tajnik James Baker i dvojica bivših savjetnika za nacionalnu sigurnost – general Brent Scowcroft i Zbigniew Brzezinski. Oni se nalaze među najpoznatijim i najuglednijim zagovornicima ideje da je mirovni sporazum, postignut uz posredovanje Sjedinjenih Država, između Izraela i Palestinaca ključan za širi mir između Izraela i njegovih arapskih susjeda.

Producent filma je Zaklada za mir na Srednjem istoku, privatna organizacija sa sjedištem u Washingtonu. Umirovljeni američki veleposlanik Philip Wilcox – predsjednik Zaklade i veteran s tridesetogodišnjim stažem u američkim diplomatskim srednjeistočnim nastojanjima – kaže da četvorica državnika u ovom filmu artikuliraju razloge zbog kojih je ključna središnja uloga Sjedinjenih Država u teškim pregovorima između Izraela i Palestinaca:

"Nema ravnoteže među pregovaračkim silama: jedna je enormno moćnija od druge. Politički sustavi i Izraela i Palestinaca su nefunkcionalni kad je riječ o pitanjima vezanim uz sigurnost, teritorij i mirovnu politiku. To znači da ukoliko neka treća strana ne bude intervenirala i posredovala, neće biti mira i to je uloga koju su ova četvorica državnika preporučila američkom predsjedniku."

Veleposlanik Wilcox kaže kako vjeruje da posljednje izjave predsjednika Obame o izraelsko-palestinskom sukobu i njegovo pružanje ruke arapskom svijetu signalizira početak jedne nove američke mirovne inicijative na Srednjem istoku. Po mišljenju bivšeg američkog državnog tajnika Jamesa Bakera ta inicijativa bi se trebala rukovoditi s poznatim okvirom jednog ranijeg izraelsko-palestinskog sporazuma postignutog na Madridskoj mirovnoj konferenciji 1991. godine, koja se često naziva rješenje s dvije države:

"Bit će to dvije države jedna pored druge u miru. Bit će mnogih naselja koja su sagrađena u neposrednoj blizini Jeruzalema koje će Izraelci zadržati.Palestincima će se dati jednaka količina zemlje negdje drugdje kako bi im se nadoknadio gubitak teritorija. Pravo na povratak Palestinaca u Izrael završit će tako što će se oni vratiti u palestinsku državu i bit će kompenzirani za oduzetu zemlju."

Ta osjetljiva politička pitanja – smatra bivši savjetnik za nacionalnu sigurnostBrent Scowcroft – mogu biti riješena samo uz pregovore uz američko posredovanje:

"Predsjednik treba intenzivirati svoja nastojanja i reći ovo je američki prijedlog tako da palestinsko čelništvo može otići do svog naroda, izraelsko čelništvo do svog i reći 'to nije točno ono što smo htjeli, međutim, Amerikanci su nas na to primorali'."

Predsjednik Jimmy Carter čija su mirovna nastojanja dovela do poznatih sporazuma iz Camp Davida kaže da je ohrabren inzistiranjem administracije predsjednika Obame da Izrael mora obustaviti s izgradnjom židovskih naselja u spornim teritorijima. Jimmy Carter nudi predsjedniku Obami i konkretan savjet:

"Imati jasan stav o pitanjima kao što suizgradnja naselja, uništavanje domova u istočnom Jeruzalemu, sigurnost Izraela, jedinstvo Palestinaca u jednoj vladi koja bi se temeljila na slobodnim i poštenim izborima i suradnji s Egiptom, koji organizira pregovore između Hamasa i Izraelaca."

Bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Zbigniew Brzezinski vjeruje da predsjednik Obama mora i osobno biti angažiran u srednjeistočnim mirovnim pregovorima:

"Na kraju nijedna strana nije uistinu spremna učiniti nužne ustupke: treba konstruktivni, nepristrani i energični vanjski posrednik da bi taj proces krenuo naprijed. I postoji samo jedan kandidat kojim ima te kvalifikacije i to su Sjedinjene Države, konkretno, predsjednik Sjedinjenih Država."

Četvorica državnika u svojoj filmskoj prezentaciji zaključuju kako vjeruju da predsjednik Obama ima povijesnu priliku danas da pronađe rješenje dugogodišnjem izraelsko-arapskom sukobu. To rješenje, tvrde oni, dalo bi Palestincima slobodu i dignitet koji traže i pružilo Izraelu sigurnost koja mu je potrebna.

Veleposlanik Philip Wilcox iz Zaklade za mir na Srednjem istoku kaže da je njegova organizacija dostavila kopiju ovog filma na DVD-u Bijeloj kući, Državnom tajništvu i svim članovima Kongresa Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG