Linkovi

Afganistanski izbori predstavljaju i političku dilemu za SAD


Na današnjim predsjedničkim izborima u Afganistanu ima službeno mnoštvo kandidata, međutim, samo dvojica njih promatraju se kao realni izazivači aktualnog predsjednika Hamida Karzaija. Ovi izbori predstavljaju složene probleme za administraciju predsjednika Baracka Obame dok pokušava redefinirati svoju novu strategiju u Afganistanu.

Kad je međunarodna zajednica postavila Hamida Karzaija za predsjednika 2001. godine, naširoko ga se promatralo, posebice u Sjedinjenim Državama, kao svjetlo nade za afganistansku budućnost nakon pada talibana. Sad kako se gospodin Karzaiji natječe za ponovni izbor ta je slika znakovito izmijenjena. Talibani, za koje se nekoć smatralo da su poraženi, ponovno su se pojavili kao pobunjenička sila punog intenziteta.

A Hamida Karzaija se sada naširoko promatra kao osobu koja predsjeda korumpiranom vladom, kaže analitičarka Nora Bensahel iz konzervativne privatne organizacije RAND Corporation: "Karzaijevu vladu mnogi Afganistanci doživljavaju kao korumpiranu. Bez obzira krive li za to njega osobno ili ne, vjerujem da postoji jedan temeljni osjećaj među velikim dijelom stanovništva kako je možda došlo vrijeme za promjenu. I ljudi svakako slušaju kandidate koji se natječu za političku funkciju."

Analitičarka afganistanskih zbivanja Candance Rondeaux iz Međunarodne skupine za krize kaže da to stavlja Sjedinjene Države u neugodan položaj jer su Sjedinjene Države i Hamid Karzai nerazdvojivo povezani u percepciji Afganistanaca: "Početkom godine jedna vrsta glasne kritike koju smo čuli iz Bijele kuće nagovještavala je da postoji nezadovoljstvo s nefunkcionalnošću vlade u Kabulu. Međutim, morali su u tome malo popustiti, jer bilo kakva Karzaijeva pogreška je nešto što se uistinu može povezati s neuspjehom Sjedinjenih Država da inzistira na većoj transparentnosti, većoj odgovornosti i da također osposobi institucije koje bi odgovarale na potrebe afganistanskog naroda."

Profesor na Ratnom koledžu američke Kopnene vojske Larry Goodson kaže da odnosi Sjedinjenih Država s Karzaijem pogoršavaju već neko vrijeme, ali da Obamina ekipa nije uspjela formulirati nikakvu alternativu aktualnom predsjedniku: "Mislim da ti odnosi više ne cvjetaju, ali mislim da ne znaju tko bi drugi mogao doći na njegovo mjesto, ili kako da generiraju nekog drugog, a ni kako da organiziraju slobodne i poštene izbore. Odnosno, mislim da bi se to učinilo, skoro da bi trebalo primorati Karzaija da se ne kandidira."

Do ovih izbora dolazi u trenutku kad je administracija predsjednika Obame počela provoditi novu strategiju u Afganistanu. Ta se strategija okrenula od usko koncentrirane borbe protiv terorizma, koja je bila zaštitni znak u razdoblju nakon 2001, prema širem pristupu borbe protiv pobunjenika s većim brojem vojnika i intenzivnijom obukom afganistanske vojske i policije. U srpnju je zabilježen najveći broj američkih žrtava u Afganistanu od početka rata u u toj zemlji 2001.

Analitičari kažu da Karzai također sklapa političke sporazume s lokalnim i plemenskim čelnicima kako bi osigurao svoju izbornu pobjedu. Iako američki saveznik, Karzai je učinio od civilnih žrtava američkih zračnih udara veliko pitanje u svojoj izbornoj kampanji. Većina analitičara vjeruje da će Karzai pobijediti na izborima. Međutim, s 41 kandidatom na izborima i prilično snažnim izazivačima – bivšim ministrom vanjskih poslova Abdulahom Abdulahom i bivšim ministrom financija Ashrafom Ghanijem – drugi krug izbora smatra se vrlo vjerojatnim.

XS
SM
MD
LG