Linkovi

Pentagon proširuje operacije protiv talibana uoči afganistanskih izbora


Stotine američkih marinaca i afganistanskih vojnika upalo je u južnu pokrajinu Helmand kako bi osigurali ovu oblast, koju kontroliraju talibani, uoči afganistanskihpredsjedničkih izbora sljedeći tjedan. Glasnogovornik Pentagona je priopćio da će biti još operacija poput ove tijekom nadolazećih dana.

U ovoj ofenzivi sudjeluje oko 400 američkih i 100 afganistanskih vojnika. Američki dužnosnici kažu da žele omogućiti Neovisnom izbornom povjerenstvu i afganistanskim snagama sigurnosti da mogu u "sigurnom okruženju obavljati svoj posao".

Do izbora sljedeći tjedan dolazi u trenutku kad je administracija predsjednika Obame počela provoditi novu strategiju u Afganistanu. Ta se strategija okrenula od usko koncentrirane borbe protiv terorizma, koja je bila zaštitni znak u razdoblju nakon 2001, prema širem pristupu borbe protiv pobunjenika s većim brojem vojnika i intenzivnijom obukom afganistanske vojske i policije. U srpnju je zabilježen najveći broj američkih žrtava u Afganistanu od početka rata u toj zemlji 2001.

XS
SM
MD
LG