Linkovi

Rusija sputava ne-vladin sektor koristeći se 'zakonom protiv ekstremizma'


Osnovati i voditi nevladinu organizaciju u Rusiji nije jednostavno, navodi nedavno izvješće organizacije Human Rights Watch u Moskvi. Oni koji se žele baviti tim poslom sučeljeni su s hrpom papira, nedjelotvornim zakonima, čak i prijetnjama nasiljem. Iz Moskve se javila Jessica Golloher.

Raditi u Rusiji može za prosječnog građana značiti puno birokracije – trebaju se slijediti brojna pravila, ispuniti formulare, ishoditi dozvole, dobiti odobrenje za opis radnog mjesta, i tako dalje. Ta situacija može biti i složenija za one koji rade za nevladine organizacije koje ruska vlada smatra prijetnjom - kaže Matthew Schaaf, predstavnik nevladine organizacije Human Rights Watch u Moskvi: "Organizacije koje rade na spornim problemima ili koje su povezane s političkom oporbom imaju u pravilu više problema s vlastima."

Jedna od takvih organizacija je Golos Samara, organizacija za zagovaranje prava glasača iz mjesta Samara na jugu zemlje. Tamo je 2007. godine održan summit Europske unije i Rusije. Matthew Schaaf kaže da su prije samog sastanka, vladine snage nasilno upale u zgrade nevladinih udruga u tom području: "Na povratku u svoj ured, osoblje Udruge za prava glasača jednog je dana našlo čitavu zgradu zapečačenu zbog navodnog prekršaja zakona o protupožarnoj zaštiti. Optuženi su i za korištenje nezakonitog softvera, a direktor organizacije bio je prisiljen na psihijatrijski pregled."

Matthew Schaaf dodaje da se ruska vlada koristi zakonom iz 2006. godine kojim se od nevladinih udruga zahtijeva da čuvaju nepotrebnu papirologiju, samo kako bi im otežali poslovanje. On kaže i da se vlada služi kojim god može zakonima kako bi zatvorila organizacije koje prakticiraju građanski aktivizam. Kao primjer navodi jednu ekološku nevladinu udrugu koja je morala prestati s radom na osnovi vladinog zakona o anti-ekstremizmu. Tim zakonom, kojeg je ruski parlament donio 2006. godine, proširena je definicija ekstremizma tako što je u nju uključeno klevetanje javnih djelatnika, ometanje rada vlasti i huliganstvo ili vandalizam iz ideoloških, vjerskih ili etničkih razloga.

Ruski dužnosnici tvrde da će ovaj zakon spriječiti zločine iz mržnje, a oporba tvrdi da je taj zakon samo jedan od mnogih kojima se Kremlj koristi kako bi istjerao nevladine organizacije iz Rusije. Alexander Verkhovsky direktor je Centra za informacije i analizu u Moskvi, koji se bavi proučavanjem nacionalizma i ksenofobije u Rusiji. On kaže da je ironično što se ruska vlada koristi zakonom o anti-ekstremizmu kako bi prognala nevladine udruge, a njemu su, zbog posla kojim se bavi, pristizale prijetnje smrću: "Prijetnje smrću slali su nam e-mailom ili telefonom neke neo-nacističke grupe. Neki od tih ljudi čak su mi došli i u kuću. Neki su mi poslali i video. U njemu su objašnjavali zašto sam ja neprijatelj ruskog naroda i tvrdili da podržavam teroriste. Sve se tu vidjelo – moja kuća, moja adresa, moja fotografija."

Alexander Verkhovsky kaže da, unatoč tome što su njegovi osobni podaci objavljeni na webu, policija nije ništa učinila kako bi uklonila te podatke ili identificirala osumnjičene. Najgore je, kaže on, što ne zna da li uopće postoji ikakva istraga: "Nikad nisam dobio službeni poziv da dođem u policijsku postaju. Sa službenog stajališta, ja ništa ne znam. No, znam kakva je moja lokalna policija – njih ne zanima ova vrst istrage i ne žele imati ništa s tim."

Usprkos skepsi ovog djelatnika jedne vladine organizacije o volji ruske vlade da pomogne takvim udrugama, donji dom ruskog parlamenta, Duma, trenutno raspravlja o prijedlogu zakona kojim bi se ublažili neki od strožijih propisa kojih se te organizacije moraju držati. Ovim amandmanima želi se smanjiti količina dokumentacije koju bi te organizacije morale čuvati u arhivima i olakšati im proces registracije.

Matthew Schaaf iz Human Rights Watcha ističe da se taj novi zakon odnosi na samo trećinu nevladinih organizacija u Rusiji te da su njime zanemareni neki od većih problema s kojima su sučeljene nevladine udruge, poput nasilja.


XS
SM
MD
LG