Linkovi

Amnesty International: Za zločine protiv civila u rusko-gruzijskom sukobu još nitko nije odgovarao


Paljenjem krjesova u Gruziji je obilježena godišnjica sukoba s Rusijom, oko gruzijske separatističke oblasti Južne Osetije.

Gruzija i Rusija međusobno se optužuju za otpočinjanje sukoba. U izjavi za program Glasa Amerike na ruskom jeziku, gruzijski predsjednik Mikhail Saakashvili izjavio je da 'međunarodna zajednica Rusiju smatra agresorom' te da je Moskva izvršila 'planirani napad' na njegovu zemlju. Priznavši pogreške na gruzijskoj strani, Saakashvili je optužio Rusiju za etničko čišćenje sela u Južnoj Osetiji u kojima su živjeli Gruzijci te za kontinuirano kršenje prekida vatre.

Ruska je diplomacija jučer objavila da je ulazak ruske vojske na gruzijski teritorij bio odgovor na – kako se kaže – 'planirani kriminalni napad od strane Gruzije'. Moskva tvrdi da je intervencija izvršena kako bi se zaštitilo rusko civilno stanovništvo.

Organizacija Amnesty International upozorila je da za zločine protiv civilnog stanovništva, počinjene za vrijeme rusko-gruzijskog sukoba prošle godine, još nitko nije odgovarao.

U izvješću koje je objavljeno na prvu godišnjicu sukoba, navodi se da gruzijske snage u napadu na glavni grad Južne Osetije nisu poduzele mjere kako bi se zaštitili civili, od kojih su desetine poginule. Ruska pak vojska nije spriječila paravojne snage iz Južne Osetije u njihovom pljačkanju i uništavanju gruzijskih sela. Amnesty International optužuje rusku vojsku za granatiranje gruzijskih mjesta i namjerno gađanje civilnih ciljeva te tvrdi da su obje strane u sukobu koristile kazetne bombe.

U Gruziji živi oko 30 tisuća izbjeglica iz Južne Osetije koje se ne mogu vratiti kući- tvrdi ova međunarodna organizacija koja prati poštivanje ljudskih prava.

XS
SM
MD
LG