Linkovi

Američke novinarke kod kuće nakon petomjesečnog zatočeništva u Sjevernoj Koreji


Nevjerica, suze, sreća, čuđenje, zahvalnost … sve su to osjećaji koje su Laura Ling i Euna Lee pokazale kada su stigle u Los Angeles. “Još samo prije 30-tak sati bile smo u sjevernokorejskom zatvoru čekajući da nas odvedu u radni logor, a onda se pojavio predsjednik Clinton,” kazala je Laura Ling.

Njih su dvije bile osuđene na 12 godina teškog rada nakon što su uhićene zbog nedopuštenog prelaska kinesko-sjevernokorejske granice, u ožujku.

One su izrazile i punu zahvalnost bivšem dopredsjedniku Alu Goreu, koji je i pokrenuo akciju njihovog oslobađanja. Sjevernokorejci su, međutim, htjeli da u Pyongyang dođe jedan američki predsjednik. Bill Clinton je sjajno obavio svoju zadaću, a sve vrijeme u humanitarne pripreme je bila uključena i Bijela kuća. Predsjednik Obama je jutros izrazio veliko zadovoljstvo oslobađanjem dviju američkih novinarki.

Novinarke su dobile slobodu, a što je dobila Sjeverna Koreja? Publicitet koji joj je neophodan u vremenu kada je gotovo čitav svijet optužuje za razvijanje programa nuklearnog naoružanja.

Predsjednik Kim Jong Il je mogao samo sanjati da će se slikati s jednim američkim predsjednikom, a sjevernokorejska državna izvještajna agencija je objavila da je “… gospodin Clinton prenio zahvalnost predsjednika Obame …”

Bijela kuća tvrdi da predsjednik nije poslao nikakvu poruku i da je bila riječ o privatnom putu Billa Clintona u Pyongyang.

XS
SM
MD
LG