Linkovi

Bivši američki predsjednik Bill Clinton u Pjongjangu u pregovaračkoj misiji o oslobađanju dvije američke novinarke


Bill Clinton je svečano dočekan u zračnoj luci glavnog sjevernokorejskog grada, a njegov neočekivani dolazak znači izravni dijalog između američke vlade i Sjevernokorejaca, dvije zemlje koje nemaju nikakve diplomatske odnose.

Dvije američke novinarke, Euna Lee i Laura Ling su zatočene od ožujka zbog ilegalnog prelaska sjevernokorejske granice dok su pravile reportažu u Kini blizu graničnog prijelaza. Njih dvije su osuđene na 12 godina teškog rada u zatvoru. Nenadano pojavljivanje gospodina Clintona u Sjevernoj Koreji ukazuje da bi dvije američke novinarke mogle biti puštene na slobodu te da bi incident mogao poslužiti kao početak uspostave neke vrste odnosa između dvije zemlje.

Istodobno, supruga Billa Clintona, američka državna tajnica Hillary Clinton putuje u Afriku, i usput potvrđuje diplomatsku misiju svog muža rekavši da je interes Obamine administracije bio “… siguran povratak novinarki kućama”.

Gospođa Clinton radi i na prikupljanju informacija o troje američkih turista koji su, kako se tvrdi u Teheranu, ilegalno prešli iračko-iransku granicu te su odmah uhićeni. Pošto Sjedinjene Države nemaju ni s Iranom diplomatske odnose svi kontakti idu preko švicarskog veleposlanstva u Teheranu.

XS
SM
MD
LG