Linkovi

'Prijateljski i iskren razgovor' predsjednika Obame s profesorom s Harvarda i policijskim narednikom


Predsjednik Obama sinoć se sastao s policajcem Jamesom Crowleyem i povjesničarom Henryjem Louis Gatesom, akterima incidenta od prije dva tjedna koji je ponovno rasplamsao rasprave o ulozi rasnih predrasuda u primjeni američkih zakona, pogotovo radu policije.

Podsjetimo, policajac Crowley, koji je bijelac, uhitio je Henryja Gatesa, profesora sveučilišta Harvard, u njegovoj vlastitoj kući, zbog remećenja javnog reda. Policajac je došao u nju jer je postojala sumnja da se u kuću provaljuje. U incidentu su očito bile razmijenjene teže riječi, profesor Gates se tužio na rasizam policije koja radi pod pretpostavkom da je 'svaki crnac sumnjiv'.

Prije desetak dana, incident je komentirao i predsjednik Obama rekavši da je policija 'postupila glupo'. No, kada se uspostavilo da postoje dvije verzije incidenta, predsjednik je nazvao obojicu aktera – i pozvao ih na pivo u Bijelu kuću.

Nakon sinoćnjeg susreta s policajcem i profesorom, predsjednik Obama je rekao da je razgovor bio 'prijateljski i iskren.'

Policajac James Crowley je nakon susreta u Bijeloj kući održao tiskovnu konferenciju u središnjici američke sindikalne unije AFL-CIO na kojoj je rekao da je s Henryjem Gatesom i predsjednikom Obamom razgovarao o tome što se iz ovog incidenta može 'naučiti za budućnost i krenuti dalje'.

XS
SM
MD
LG