Linkovi

Rasa i klasa u sjeni poziva na pivo u Bijeloj kući


Sutra će navečer na travnjaku ispred Ovalnog ureda Bijele kuće pivo popiti predsjednik Sjedinjenih Država, jedan policajac iz Cambridgea u Massachusettsu i jedan profesor povijesti s Harvarda.

Dnevnik Christian Science Monitor piše da je riječ o jednom od neobičnijih događaja iz povijesti američkih predsjednika: Barack Obama je u Bijelu kuću pozvao svog prijatelja, povjesničara Henryja Louisa Gatesa – jednog od najprominentnijih američkih intelektualaca afričkog podrijetla – te policajca Jamesa Crowleya, bijelca, koji je Gatesa prije desetak dana uhitio u vlastitom domu, zbog remećenja javnog mira.

Policajac je naime mislio da je možda po srijedi provala, u incidentu su izmijenjene, očito, teške riječi, a mediji su incident stavili u kontekst američke povijesti koja je opterećena rasizmom, pogotovo od strane policije u odnosu na crnce – piše list iz Bostona.

Predsjednik Obama je prije tjedan dana rekao da je 'policija postupila glupo' jer je uhitila čovjeka poznije dobi u vlastitom stanu, da je to u skladu s trendom da se policija oštrije i nepravednije odnosi prema manjinama, te da ih i danas često tretira kao da su svi bez razlike kriminalci. No, kasnije – kada se ustanovilo da se incident teško može kvalificirati kao primjer golog rasizma - predsjednik je kontaktirao i policajca, koji pak tvrdi da nije neispravno postupio jer je Gates na njega vikao i prijetio mu.

Na kraju – piše newyorški Wall Street Journal sve je završilo na pozivu na pivo. Ovaj list primjećuje da incident osim možda rasne ima i izrazitu klasnu dimenziju – s jedne strane, tu je profesor na Harvardu, kojeg je tjednik Time prije par godina proglasio jednim od 'najutjecajnijih Amerikanaca. S druge strane, tu je narednik – uzoran policajac, radničkog podrijetla.

Klasna dimenzija incidenta – piše Wall Street Journal – nadjačala je rasnu. Naime, Henry Gates je policajcu navodno prijetio rekavši mu da 'ne zna s kim ima posla', a poslije je zahtijevao da ga policajac 'moli za oproštenje'. 'Naši liberali iz limuzina solidarni su sa seljacima iz Guatemale ali uopće ne razumiju vlastitu radničku klasu – vodoinstalatere iz Ohioa ili policajce iz Massachusettsa', primjećuje Wall Street Journal.

Internetska publikacija Boston.com bavi se prozaičnijim pitanjem – pivarska industrija u Massachusettsu počela je lobirati u Washingtonu da se na 'summitu Obama-Gates-Crawley' servira lokalno pivo, iz ove savezne države. Primijećena je, naravno, i činjenica da Obama svoje goste nije pozvao, recimo, na čašu vina ili na aperitiv, već na pivo – 'piće radničke klase'.

XS
SM
MD
LG