Linkovi

Hillary Clinton: 'Sjedinjene Države se nadaju rješenju spora između Slovenije i Hrvatske'


Sjedinjene Države se nadaju rješenju spora između Slovenije i Hrvatske" – izjavila američka državna tajnica Hillary Clinton. "Amerikanci su dobrodošli u tom procesu, ali mi smatramo da sve treba riješiti u okviru Europske unije" - izjavio je slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar, nakon što je sinoć okončao radni boravak u Washingtonu razgovorom s američkom državom tajnicom.

Američka državna tajnica Hillary Clinton je, nakon susreta s ministrom Žbogarom, za Glas Amerike, izjavila da se, između ostalog, razgovaralo i o slovenskoj blokadi Hrvatske u pregovorima oko ulaska u Europsku Uniju.

Hillary Clinton: "Razgovarali smo o tome. Očigledno je da će o tome razgovarati premijeri dvije zemlje u petak i mi se nadamo da će ovo pitanje biti rješeno za dobrobit obje zemlje."

Gospodin Žbogar kaže da je državnu tajnicu zanimalo da čuje slovensku stranu spora, htjela je biti upoznata sa situacijom. Upitali smo ga je li američka administracija sada više angažirana glede hrvatsko-slovenskog prijepora nego ranije?

Samuel Žbogar: "Ja iz razgovora s gopođom Clinton nisam dobio taj dojam. Oni i dalje podržavaju pregovore između dvije zemlje. Ona je sa zadovoljstvom saslušala da će se dva premijera sresti i da će to biti susret na kojem će se graditi neko povjerenje uz nadanja da će u budućnosti doći do nekog rješenja. Ona nije ni pričala o blokadi, nije ni pričala o tome da treba odvojiti slovensku blokadu od procesa ulaska Hrvatske u Europsku uniju."

Šef slovenske diplomacije kaže da je američka državna tajnica najviše bila zainteresirana čuti iz prve ruke što više o hrvatsko-slovenskom problemu, a evo njegovog odgovora na pitanje – bi li slovenska vlada podržala veći američki angažman u tom prijeporu?

Samuel Žbogar: "Mi svakako podržavamo angažiranje Sjedinjenih Država u rješavanju tog problema, ali mislimo da to treba ostati pod okriljem Europske Unije. Ipak smo mi članica Europske Unije, Hrvatska to želi postati, tako da se rješenje treba naći u okviru Europske Unije. Nije ništa loše, čak mislim da je dobro ako Sjedinjene Države i dalje pružaju podršku tom procesu."

Jedno je očigledno – Amerikanci jako dobro znaju što se događa i ne opredjeljuju se u slovensko-hrvatskom sporu, ali se nadaju rješenju i jako ih zanimaju kakvi će biti rezultati prvog susreta premijera Boruta Pahora s novom hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor.

Hillary Clinton i Samuel Žbogar potpisali su protokol o razmjeni instrumenata o ratifikaciji Sporazuma o pravnoj pomoći i izručenju, potpisanog 2005., kakav Sjedinjene Države ima sa svim članicama Europske Unije. Nakon svečanog potpisivanja dokumenata, gospođa Clinton i gospodin Žbogar su u izjavama za novinare kazali da su na sastanku razgovarali o bilateralnim odnosima, stanju na zapadnom Balkanu, suradnji unutar NATO-a, uključivo misiju ISAF-a u Afganistanu, trgovinskoj suradnji i oporavku svjetskog gospodarstva, te o demokraciji, odgovornoj vladavini i ljudskim pravima.


XS
SM
MD
LG