Linkovi

'Primirite retoriku; razmislite što činite' - Carl Bildt ponovio svoju poruku Sloveniji i Hrvatskoj


Naš kredibilitet u svijetu ovisi kako se nosimo s našim problemima - rekao je Carl Bildt, ministar vanjskih poslova predsjedajuće Švedske eurozastupnicima, članovima Vanjskopolitičkog odbora.

Bildt je pokrio bitne vanjskopolitičke teme ističući poboljšanje transatlanstkih odnosa, ekologiju te dosta vremena posvetivši susjedstvu EU i čekaonici za članstvo. Po prvi su put snage integracije nadjačale snage dezintegracije, kazao je opisujući stanje na Balkanu – koji mu je, kao nekadašnjem visokom izaslaniku međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, uglavnom dobro poznat.

Hrvatskoj je, naravno, najzanimljivije što predsjedajući ministar misli o sporu koji je zakočio hrvatske pregovore o članstvu u Uniji. Bildtove su teze izrečene u njegovom stilu, bez dlake na jeziku.

"Hrvatska i Slovenija trebaju smiriti retoriku. Mislim da su obje strane predaleko otišle. Ono što sam kazao privatno i Hrvatskoj i Sloveniji velim sada javno - u retorici valja biti oprezan, Balkan je mjesto gdje se s njom mora biti pažljiv jer ljudi vjeruju u ono što se kaže a to izaziva posljedice. Stoga je" - nastavio je Bildt - "na objema stranama primiriti retoriku, razmisliti.

"U interesu je objema stranama, kao i svima nama, riješiti problem, što prije to bolje. Interes nam je ubrzati, pomaknuti pristupne pregovore što je važno i za Hrvatsku, i za regiju ali i za Sloveniju jer niti jedna zemlja ne želi biti izolirana u Vijeću Europske unije. Nadam se da će razmišljanje pridonijeti da se ovo pitanje počne rješavati onako kako ga mi Europljani rješavamo, konstruktivno i uz spremnost na kompromis" - apelirao je Carl Bildt.

Ovo je po prvi put da je u Bruxellesu netko javno ukazao na podjelu u Vijeću EU, odnosno na izoliranost Slovenije. 26 članica ima jedan stav, a jedna članica - Slovenija - posve oprečan stav o nastavku hrvatskih pregovora.

Švedski je ministar vanjskih poslova završio komentiranje ove teme odbijanjem da se izjasni hoće li se u petak održati međuvladina konferencija i što bi se na njoj događalo. "Do te točke još nismo stigli, pričekajmo, više ne želim o ovom pitanju govoriti; i za mene valjda vrijedi da govorim manje a razmišljam više" - rekao je šef švedske diplomacije.

XS
SM
MD
LG