Linkovi

Hillary Clinton: 'Pregovori sa Sjevernom Korejom i dijalog s Iranom - ispravna taktika'


Državna tajnica Hillary Clinton jučer je u političkom programu mreže NBC 'Meet the Press' branila vanjsku politiku administracije predsjednika Obame, rekavši da su pregovori s Iranom i Sjevernom Korejom 'ispravna taktika'.

Šefica američke diplomacije izjavila je da se Sjeverna Koreja treba vratiti za pregovarački stol, kako bi sa svojim susjedima, te Rusijom i Sjedinjenim Državama, raspravila već postojeći plan o okončanju njezina nuklearnog programa.

Gospođa Clinton je primijetila da čak i saveznici sjevernokorejskog režima – Kina i Burma – primjenjuju sankcije Ujedinjenih naroda protiv njega. Sjeverna Koreja više u svijetu nema prijatelja – zaključila je Hillary Clinton.

U vezi Irana, ona je izjavila da Washington želi ući u dijalog s tom zemljom, bez obzira na nedavne sporne predsjedničke izbore.

Državna je tajnica dodala da Iran mora shvatiti da mu Amerika 'nikad neće dopustiti da razvije nuklearno oružje', te da je, zbog toga, svaki napor na tom planu – 'uzaludan'.

Američka državna tajnica Hillary Clinton pokušala je također pojasniti izjavu dopredsjednika Sjedinjenih Država Joa Bidena koji je u intervjuu za dnevnik Wall Street Journal rekao da 'Rusija postaje sve slabija država – sa sve manje stanovništva, ekonomijom koja je na rubu nestajanja te bankovnim sustavom koji vjerojatno neće postojati za petnaestak godina'.

Ove unutrašnje probleme Rusije dopredsjednik Biden je naveo kao glavne čimbenike koji utječu na rusku vanjsku politiku. Biden je dodao da se svijet brzo mijenja, no Rusija živi u prošlosti i tek – kako je to rekao – 'treba preboljeti gubitak svoje imperije.'

Šefica američke diplomacije izjavila je međutim da Washington Rusiju smatra 'velikom silom' koja se hvata u koštac s brojnim izazovima.

Gospođa Clinton izjavila je da Sjedinjene Države žele da Rusija bude 'snažna, da živi u miru i da bude prosperitetna', te da surađuje s Amerikom na rješavanju svjetskih problema kao što su sjevernokorejski i iranski nuklearni program te zaustavljanje širenja nuklearnog naoružanja.

Međutim, državna tajnica je naglasila da Rusija u Istočnoj Europi ne može imati svoju sferu utjecaja, te da ne može odlučivati hoće li Ukrajina i Gruzija biti članice NATO saveza ili ne.

XS
SM
MD
LG