Linkovi

Globalna recesija dominira dnevnim redom summita skupine G8


Dnevnik Washington Times piše da će susretom predsjednika i premijera sedam najvećih industrijskih zemalja Zapada i Rusije dominirati globalna recesija, najozbiljnija ekonomska kriza u posljednjih sedamdeset godina.

'Izuzev Kanade, sve su ostale zemlje iz ove skupine prošle godine zabilježile veći pad gospodarske aktivnosti od onog u Sjedinjenim Državama' – napominje list iz Washingtona.

Prije današnjeg radnog ručka predsjednici i premijeri Sjedinjenih Država, Japana, Njemačke, Britanije, Italije, Francuske, Kanade i Rusije razgovarat će o boljoj regulaciji financijskih tržišta, završetku masivnih državnih poticaja nacionalnim ekonomijama te o novom krugu pregovora o liberalizaciji svjetske trgovine.

Nakon radnog ručka, na dnevnom su redu klimatske promjene, pomoć siromašnima i razvojna politika u trećem svijetu.

Sutra se čelnicima najvećih industrijskih zemalja pridružuju i vođe skupine G5, u kojoj su Brazil, Indija, Kina, Meksiko i Južna Afrika.

Washington Times navodi upozorenje direktora Svjetske banke Roberta Zoellicka koji je rekao da će zbog krize u pitanje doći mnogi uspjesi koji su u posljednjih desetak godina postignuti u borbi protiv siromaštva. Zoellick je pozvao čelnike najvećih zemalja da ispune svoja obećanja o većoj pomoći siromašnim državama.

******

List Los Angeles Times piše da je rezultat posjeta američkog predsjednika Obame Moskvi prilično skroman – osim ako se izuzmu obilne prilike za slikanje s domaćinima.

Potpisan je samo sporazum o nuklearnom razoružanju, a Rusije se složila da će povećati svoju pomoć zapadnim naporima u stabilizaciji Afganistana.

Ostaju razlike kada je riječ o protu-raketnom štitu, Iranu i ljudskim pravima u Rusiji.

Bijela kuća međutim upozorava da 'danas nije 1974.' – odnosno da se više ne može govoriti o 'poraženima' i 'pobjednicima' - te da se napredak ovakvog summita treba ocjenjivati na suptilniji način, piše Los Angeles Times.

Predsjednik Obama je već i prije summita upozorio da se problemi 21. stoljeća ne mogu riješiti u par dana, od strane dvojice ili trojice državnika. 'Roosevelt, Churchill i Staljin odredili su konture novog svijeta za vrijeme jednog sastanka. To je vrijeme prošlo. Svijet je danas mnogo složeniji' – izjavio je predsjednik Obama.

S američkim su se predsjednikom složili i ruski državni dužnosnici, koji su također naglasili uspjehe moskovskog summita – piše Los Angeles Times.

XS
SM
MD
LG