Linkovi

Protu-raketni štit u Srednjoj Europi - najveća prepreka poboljšanju odnosa između Washingtona i Moskve?


Rusija se protivi planu Sjedinjenih Država da u Srednjoj Europi postavi elemente svog novog protu-raketnog štita. Ovo će pitanje biti na dnevnom redu rusko-američkog summita koji sutra počinje u Moskvi. U rubrici U žarištu, Andre de Nesnera govori o američkim planovima na području zaštite od raketa te analizira rusko protivljenje tom planu.

Administracija predsjednika Georgea Busha bila je vrlo 'zagrijana' za ideju da se u Poljskoj postavi oko deset presretača raketa, a da se u Češkoj izgradi jedan radarski objekt za potrebe novog američkog protu-raketnog štita. Njegov cilj – obraniti Europu i Sjedinjene Države od potencijalnih prijetnji od strane zemalja poput Irana.

Međutim, Daryll Kimball iz neovisne znanstvene organizacije Arms Control Association, kaže da Iran ne predstavlja izravnu prijetnju Zapadu, kada je riječ o mogućem lansiranju takvih projektila: "Iran nema kapacitete za lansiranje dalekometne rakete prema Europi. Oni imaju izvjesne kapacitete kada je riječ o projektilima srednjeg dometa, koji mogu pogoditi istočne, granične dijelove kontinentalne Europe. Također, treba znati da Iran nema nuklearna punjenja koja bi takve projektile učinila istinskom strateškom prijetnjom. Što više, Iran je svjestan da bi – kada bi pogodio drugu zemlju – bio napadnut. A kada bi napao neku članicu NATO-a, onda bi bio predmet odmazde svih članica NATO-a, uključivši i Sjedinjene Države."

Daryll Kimball kaže da administracija predsjednika Baracka Obame – za razliku od prethodne vlade - nije toliko snažno posvećena postavljanju raketnog štita u Poljskoj i Češkoj: "Vlada predsjednika Obame jasno je rekla da će raditi na efikasnoj protu-raketnoj obrani. Međutim, također je jasno rekla da neće raditi na obrambenim sustavima – i trošiti milijarde dolara – koji nisu efikasni. A ovaj sistem koji je Bushova vlada željela postaviti u Češkoj i Poljskoj, on uopće nije testiran. Presretači raketa bi se u sljedeće dvije i pol godine trebali testirati tri puta – no to se još nije dogodilo."

Protu-raketna obrana će biti jedna od tema rusko-američkog summita, između predsjednika Obame i Dmitrija Medvjedeva, koji sutra počinje u Moskvi. Rusija već godina oštro kritizira američke planove o novom protu-raketnom štitu, tvrdeći da je on zapravo usmjeren protiv nje – što Sjedinjene Države odbacuju.

Stav Washingtona objašnjava David Kramer, bivši visoki dužnosnik američke diplomacije za mandata predsjednika Georgea Busha: "Kada sam radio u administraciji predsjednika Busha, mogu vam sa sigurnošću reći da nam nije bila namjera da te presretače u Poljskoj odnosno radare u Češkoj okrenemo protiv Rusije. Njihov je zadatak da budu obrana od mogućeg nuklearnog napada iz Irana. Naš protu-raketni štit nema nikakve veze s Rusijom."

Robert Legvold, stručnjak za Rusiju koji predaje na sveučilištu Columbia, kaže da Rusi smatraju ovaj američki obrambeni projekt u Središnjoj Europi prvim korakom u ostvarivanju šireg plana: "Rusi ne misle da je to za njih trenutačna strateška prijetnja. Oni misle da je postavljanje presretača i radara u Središnjoj Europi tek početak, da će nakon toga uslijediti postavljanje raketa na Aljasci, a onda na drugim mjestima u Europi, prema Balkanu. Uz to, misle da je moguće i postavljanje balističkih projektila na Dalekom istoku, na Tajvanu ili negdje drugdje. Prema tome, mislim da Rusi ovo vide kao dio jedne šire strategije."

David Kramer kaže da je Washington pokušavao angažirati Rusiju da i ona sudjeluje u američkim aktivnostima na području obrane od raketa: "Postoji interes za suradnju s Rusijom, kada je riječ o radarskim postrojenjima u južnoj Rusiji odnosno Azerbejdžanu. Međutim, Moskva inzistira da ti projekti – ukoliko budu zajednički – isključuju potrebu za protu-raketnim postrojenjima u Češkoj i Poljskoj. Administracija predsjednika Busha imala je suprotno mišljenje, smatrala je da su ovi projekti komplementarni. Što o ovome misli Obamina administracija, za sada nije baš jasno."

Američki stručnjaci kažu da će biti zanimljivo vidjeti hoće li dvojica predsjednika – Obama i Medvjedev – umanjiti razlike u vezi s ovim pitanjem, ili će pak protu-raketna obrana postati jedna od glavnih zapreka boljim odnosima između Washingtona i Moskve.

XS
SM
MD
LG