Linkovi

Mike Mullen: 'Ako u Afganistanu naše ciljeve ne postignemo u roku od 12 do 18 mjeseci, možda ih nikad nećemo postići'


Zapovjednik združenog stožera američkih oružanih snaga admiral Mike Mullen prilično se angažirao na mijenjanju američke strategije u Afganistanu. Admiral Mullen nedavno je – prilikom puta po Europi – razgovarao o novoj strategiji u Afganistanu s našim dopisnikom iz Pentagona, Alom Passinom.

Jedan od zadataka zapovjednika združenog stožera je savjetovati predsjednika države i ministra obrane. Admiral Mike Mullen uz to prati razvoj američkih vojnih operacija širom svijeta te analizira globalnu situaciju u skladu s američkim sigurnosnim interesima. Na svom položaju, zapovjednik združenog stožera ima malo izravnih ovlasti, ali ima velik utjecaj.

Mike Mullen: Trudim se da donosim ispravne odluke. Najviše me motivira činjenica da se naši mladi ljudi u uniformi nalaze na svim stranama svijeta, da žrtvuju život za svoju zemlju. Želim im što više olakšati posao.

62-godišnji admiral najviše se posvetio misiji u Afganistanu kao i situaciji u susjednom Pakistanu.

Mike Mullen: U Afganistanu se stvari moraju početi rješavati vrlo skoro – ako naš cilj ne postignemo u sljedećih 12 do 18 mjeseci, možda ga nikad nećemo postići. Međutim, ja zaista mislim da u Afganistanu mi možemo ostvariti naš cilj. Ja znam kako to možemo učiniti. Mislim da smo mnogo naučili u Iraku, kada je riječ o borbi protiv pobunjenika.

Naučeno se odnosi na zadatke kao što su obrana civilnog stanovništva, koja ima primat pred ubijanjem pobunjenika – kaže Mullen. To je teško postići, jer pobunjenici nekad napadaju upravo iz civilnih središta ili objekata. Zbog toga, američka vojska i šalje pojačanja u Afganistan, kao što je svojedobno slala pojačanja u Irak.

Međutim, u Afganistanu su bile česte civilne žrtve, pogotovo nakon akcija američkog zrakoplovstva. To je i kvarilo odnose misije NATO saveza s lokalnim vlastima i stanovništvom. Zbog toga je admiral Mullen i zamijenio tadašnjeg američkog zapovjednika misije NATO saveza te doveo drugoga – generala američkih specijalnih postrojbi Stanleya McChrystala - koji upravo priprema nove restriktivnije smjernice za korištenje zračne sile.

Admiral Mullen kaže da i niži časnici, kao i vojnici, moraju shvatiti stratešku važnost zadobivanja povjerenja i podrške lokalnog stanovništva.

Mike Mullen: Postoji mogućnost da nanižete mnoge pobjede na taktičkom planu, a da na kraju izgubite stratešku bitku. To nam se ne smije dogoditi.

Zapovjednik združenog stožera smatra da se mora uvesti i nova vrsta obuke za kopnene snage – iz svih zemalja koje služe u misiji NATO-a – kako bi se izbjeglo da ih talibani 'navuku' u borbe u kojima će civili biti u opasnosti. No, admiral Mullen kaže da – bez obzira na promjenu strategije – u Afganistanu će, na žalost, i u budućnosti vjerojatno biti žrtava među civilnim stanovništvom.

Dva prethodnika Mike Mullena često su bili kritizirani zbog toga što nisu učinili više kako bi se pobjede u Afganistanu i Iraku postigle brže. Sada – kada postoji nova strategija za Afganistan i s novim zapovjednikom na terenu, kojeg Mullen naziva 'najboljim kojeg imamo' – zapovjednik združenog stožera američkih oružanih snaga kaže da je spreman učiniti sve što može da misiju uspješno privede kraju.

Mike Mullen: U trenutku kada naši vojnici ginu, moja je dužnost da učinim sve što mogu – da im osiguram najboljeg mogućeg zapovjednika koji će ih voditi, koji ma moju punu podršku.

Admiral Mike Mullen, zapovjednik združenog stožera američkih oružanih snaga, nazvao je novu strategiju za Afganistan i Pakistan 'strategijom koja se temelji na novoj vrsti čelništva' – jer, kako je rekao, najteže probleme rješavaju upravo kvalitetni vojni zapovjednici, od najnižeg pa do najvišeg.

XS
SM
MD
LG