Linkovi

Američka vojska odlazi iz iračkih gradova, kontrola prelazi na iračke snage sigurnosti


Utorak, 30. lipnja 2009., velik je dan za Iračane, ali i za američku vojsku čiji se pripadnici povlače iz iračkih gradova nakon skoro sedam punih godina. Održavanje sigurnosti, umjesto njih, preuzimaju irački policajci i vojnici.

Unatoč posljednjim bombaškim napadima, u kojima je ubijeno 250 osoba, iračke snage sigurnosti u utorak preuzimaju kontrolu nad gradovima od američkih vojnika.

Zapovjednik američkih snaga u Iraku general Ray Odierno potvrđuje da će njegove borbene postrojbe sutra biti izvan iračkih gradova, a za povećanje nasilja kaže: “To su ekstremisti koji pokušavaju pridobiti pozornost te mislim da je ovo pravo vrijeme za nas da predamo odgovornost Iračanima.”

Povlačenje američkih postrojbi iz gradova dio je sporazuma postignutog prošle jeseni i riječ je o jednom od najznačajnijih događaja od američke invazije na Irak. Neki građani smatraju da su ekstremisti htjeli posljednjim napadima “pokazati zube” premijeru Malikiju, ali da to neće zaustaviti odlučnost Iračana da njihova policija i vojska preuzme odgovornost za sigurnost zemlje.

Treba znati da će u gradovima ipak ostati na stotine, ako ne i tisuće, američkih vojnika i to kao savjetnici ili kao instruktori.

Neki su Iračani oprezni glede američkog povlačenja, ali, nakon toliko godina ubijanja i bombaških napada te kontroliranja ulica od strane američkih vojnika, većina pozdravlja predaju ovlasti iračkim snagama. Među njima je i doktor Majid Hussein koji kaže: “To je sretan dan za sve Iračane!”

Novi američki veleposlanik u Iraku Christopher Hill kaže: “Možemo prijeći s odnosa koji su bili predominantno vojni na odnose koji će biti civilni, odnosno tradicionalni tip dugoročnih odnosa.”

Iza scene irački čelnici su nervozni, jer nije lako preuzeti odgovornost za sigurnost zemlje. Zbog toga policajci i vojnici ne mogu uzimati godišnje odmore i moraju biti u stalnoj pripravnosti ako bi nešto krivo krenulo. Američke snage se trebaju povući u potpunosti iz Iraka do kraja 2011. godine.

XS
SM
MD
LG