Linkovi

Pohlepa počinitelja, ali i žrtava - Christian Science Monitor o slučaju Madoff


'Zli' Madoff dobio 150 godina zatvora za prijevaru epskih razmjera – ovim je naslovom newyorški Wall Street Journal popratio završetak suđenja Bernardu Madoffu, vlasniku investicijske firme koji je mnoge od svojih klijenata-ulagača ostavio na prosjačkom štapu.

Madoff je desetljećima varao svoje klijente – nije uopće ostvarivao profit, već je stare mušterije otplaćivao novcem novih klijenata. Konstruirajući složenu financijsku piramidu – čije postojanje nije otkrilo nekoliko državnih kontrola – Bernard Madoff je prijevarom zaradio milijarde dolara, osiromašivši, primjećuje Wall Street Journal, i 'bogate i siromašne – tisuće njih'. Neki od njih su jučer i govorili pred sudom, neposredno pred izricanje presuda – tražili su od suca da izrekne što dužu moguću kaznu, a Medoffa nazivali 'monstrumom' i 'smećem'.

Inače 71-godišnji Bernard Medoff nije i najstrože kažnjeni američki prevarant - jedan je 2000. godine bio osuđen na 845 godina zatvora, a drugi – prošle godine – na 330, piše Wall Street Journal.

List Chrstian Science Monitor piše ne samo o srdžbi koja vlada u američkoj javnosti kada je riječ o prijevarama na Wall Streetu već i o razočarenju zbog nezakonitog ali i neetičkog ponašanja na tržištu novca, što je pridonijelo i financijskoj i ekonomskoj krizi na nacionalnoj i globalnoj razini.

"Mnogo se govori o pohlepi kod ljudi poput Bernarda Madoffa, no manje se spominje i pohlepa samih žrtava - tisuća njegovih klijenata – koji su mu godinama hrlili jer je nudio profite koji su bili izrazito veći od drugih investicijskih firmi", piše list iz Bostona.

XS
SM
MD
LG