Linkovi

Za najveću prijevaru u povijesti SAD, Madoff kažnjen sa 150 godina zatvora


Čovjek koji je priznao organiziranje najveće prijevare u povijesti Sjedinjenih Država, Bernard Madoff, osuđen je na 150 godina zatvora.

Tisuće ljudi su izgubile milijarde dolara u ulagačkoj prijevari, a neki od njih su i svjedočili u ponedjeljak, uoči izricanja kazne. Neki su bili gnjevni, neki su plakali, a mnogi su izjavili da ih je Madoff financijski uništio, te pozivali suca da ga kazni dugom zatvorskom kaznom.

Madoff je privukao ulagače u svoje mahinacije tvrdeći da lukavim investiranjem ostvaruje bolji povrat novca od tržišta. Umjesto toga, on je isplaćivao stare ulagače novcima koje bi dobio od novih ulagača, dajući žrtvama lažni dojam da ostvaruju značajne profite.

Prije izricanja kazne, Madoff se ispričao svojim žrtvama.

Njegova je prijevara ostala nezamijećena od strane financijskih kontrolora dvadesetak godina, što je izazvalo pozive za drastičnim pretresanjem trenutnog kontrolnog sustava.

Dužnosnici sada vode istragu oko drugih osoba povezanih s Madoffovom kompanijom i obitelji, premda je zasad optužnica podignuta protiv samo još jedne osobe.

XS
SM
MD
LG