Linkovi

Restrikcije za Zapadni Balkan ostaju na snazi


Predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama produžio je za još jednu godinu izvršnu uredbu prema osobama i organizacijama iz zemalja Zapadnog Balkana, koju je još 2001.godine donio tadašnji predsjednik George W.Bush.

Ova Uredba za sobom povlači niz pravnih reperkusija uključujući blokadu imovine, zabranu ulaska u Sjedinjene Države i financijske transakcije za haške optuženike te za oko 150 osoba i organizacija koje se dovode u vezu s optuženicima za ratne zločine ili s terorističkim organizacijama, odnosno riječ je osobama koje ugrožavaju mir i proces stabilizacije u regiji – stoji u priopćenju Bijele kuće.

Među njima su bivši predsjednik Predsjedništva BiH Ante Jelavić, koji se sada nalazi u bijegu u Republici Hrvatskoj nakon što je osuđen na deset godina zatvora zbog zlouporabe vlasti. Tu je i Ljubo Ćesić Rojs, dugogodišnji zastupnik u hrvatskom Saboru, te general Ante Gotovina, optuženik za ratne zločine.…

Spomenimo samo još neka imena - Milan Martić, supruga, sin, brat i kćerka Radovana Karadžića, zatim negdašnji ministar unutarnjih poslova Bosne i Hercegovine Bakir Alispahić, visoku dužnosnik stranke SDA Hasan Čengić i brojne druge osobe, kao i organizacije poput Ravnogorskog četničkog pokreta ili Privredne banke Istočno Sarajevo, koja je pod kontrolom BH Srba. Ovaj je popis bio dopunjavan ili skraćivan, zavisno od toga jesu li određene osobe ili organizacije prestale biti opasnost po svoju okolinu, ali i po Sjedinjene Države.

XS
SM
MD
LG