Linkovi

Carl Bildt:  'Island može vrlo brzo postati član EU'


Newyorški Wall Street Journal izvještava o pogledima švedskog ministra vanjskih poslova Carla Bildta na proširenje Europske unije.

Bildt smatra da članstvo u Uniji i dalje ostaje najefikasnija poluga utjecaja Europske unije, u njezinim nastojanjima da stabilizira susjedstvo – od Balkana do Kavkaza. 'Ako budemo neuspješni u svom vlastitom susjedstvu, to će štetiti našoj vjerodostojnosti kada je riječ o Sjedinjenim Državama ali i u ostatku svijeta' – rekao je Bildt, neposredno prije no što će njegova zemlja preuzeti predsjedateljstvo nad Europskom unijom.

Međutim, šef švedske diplomacije – piše Wall Street Journal – nije siguran koliko će on tom cilju, u sljedećih šest mjeseci, moći doprinijeti. Carl Bildt se nada 'pogurati' Albaniju i Crnu Goru prema putu k članstvu te oživjeti neke elemente pregovaračkog procesa oko članstva s Turskom.

Upitan hoće li intervenirati u hrvatsko-slovenskom pograničnom sporu, Carl Bildt je odgovorio da neće – piše Wall Street Journal. Na temelju svog iskustva s Balkana, švedski ministar vanjskih poslova smatra da bilateralne sporove poput onog Zagreba i Ljubljane, kao i makedonsko-grčkog oko imena Makedonije, trebaju riješiti same te zemlje, bez posredovanja Bruxellesa.

Carl Bildt se također osvrnuo na šanse Islanda da postane članom Europske unije. Island bi vrlo brzo mogao postati članica, ukoliko njegov parlament utvrdi da je to u islandskom interesu, rekao je Bildt.

S Islandom u članstvu, Europska bi unija imala više utjecaja u odlučivanju o nizu pitanja u vezi Arktičkog kruga, posebno o iskorištavanju tamošnjeg podmorja – piše Wall Street Journal.

******

Televizijska mreža MSNBC objavila je na svojim web stranicama prilog o kandidatima za veleposlaničke položaje koje je u petak predložio predsjednik Barack Obama, a među kojima je i James Foley, karijerni diplomat Državnog tajništva koji bi – ako njegovu kandidaturu potvrdi Senat – trebao biti novi američki ambasador u Hrvatskoj.

Mreža MSNBC primjećuje da su na atraktivne destinacije poput Štokholma, Rima i Rabata u Maroku imenovani ljudi koji su izbornom stožeru Baracka Obame pomogli u prikupljaju donacija za njegovu predsjedničku kampanju, po profesiji uglavnom poduzetnici i odvjetnici, dok – kako se navodi – na 'potencijalne krizne točke' poput Gruzije, Hrvatske, Tadžikistana i Ugande odlaze profesionalni diplomati.

Inače, na web stranicama Bijele kuće može se pročitati da je James Foley od 2007. bio na položaju koordinatora Državnog tajništva za problematiku iračkih izbjeglica. Prije toga, predavao je na Nacionalnom ratnom koledžu i na State University of New York u Fredoniji. Bio je američki veleposlanik na Haitiju, te konzularni djelatnik u američkim predstavništvima na Filipinima i u Alžiru. Od 1989. do 1993. James Foley je bio savjetnik tadašnjeg američkog državnog tajnika Lawrencea Eagleburgera.


XS
SM
MD
LG