Linkovi

U ekonomski teškim vremenima, trampa sve popularnija


Drevni oblik trgovine ponovno je postao popularan u Sjedinjenim Državama. Pojedinci kao i manje firme, umjesto s novcem, trguju s razmjenom dobara. Razmjenjuje s sve i svašta, poduka sviranja klavira, vodoinstalerski radovi, računovodstvo, namještaj, čak i svježe povrće.

Valerie Gates je stručnjakinja za marketing, koja je prije nekoliko mjeseci napravila logo za tvrtku pod nazivom Beetleburg Farm, koja se bavi ispomaganjem u vodjenju povrtnjaka i dostavom hrane. Za uzvrat Valerie je bila plaćena proizvodima koje joj ta firma još uvijek dostavlja. Gates obično naplaćuje svoje marketinške usluge po skupoj satnici, koju si neke male tvrtke ne mogu priuštiti. Kao alternativu ona je otpočela projekt pod nazivom "Radim za hranu".

Valerie Gates daje marketinške savjete 15 farmi na sjeveroistoku Sjedinjenih Država, te za uzvrat od njih dobiva prehrambene proizvode koje te farme uzgajaju. "Željela sam pronaći način da ponudim svoje usluge farmama, i sam otkrila da mnoge od njih nemaju posebni budžet za troškove marketinga, no zato imaju hranu."

I dok je taj koncept bio nov za Valerie Gates, trampa je stara stvar za njenog klijenta Jakea Ferreiru, suvlasnika tvrtke Beetleburg Farm. "Kad je ekonomija losa, treba se vratiti nekim tradicijama koje mogu i danas dobro poslužiti, kao sto je razmjena dobara u naturi. Za nas u poljoprivredi, razmjenu je lako organizirati, ne možda bas jabuka za jabuku, ali možda može mladi luk za crveni luk."

Za neke je ljude trampa način života. Fotografkinja Kelly MacDonald, kojoj je 27 godina, do svega je u svom stanu, namještaja, hladnjaka za vino, lustera, električarskih usluga, došla razmjenom. Za uzvrat, pruža svoje usluge fotografa - radi na vjenčanjima te izrađuje obiteljske portrete. Kelly MacDonald je počela s razmjenom prije tri godine. Za dosta je svojih poslova plaćena novcem, no cesto je plaćena i robom: "Razmjena me cini odgovornijom, posebice u ovakvim ekonomskim uvjetima. Na ovaj način štedim, sav novac sto zaradim ide u banku."

Kelly MacDonald dogovara svoje poslove putem internetske stranice Craigslist.com i nije u tome jedina. Tijekom posljednjih godinu dana broj oglasa za razmjenu na toj se web stranici podvostručio.

Jim Hoopes profesor je poslovne etike na koledžu Babson. On tvrdi da razmjena dobara cvate kad je do novca teško doći, ka sto je to bilo za vrijeme Velike depresije 30-tih godina prošlog stoljeća. 1993. američki je predsjednik Roosevelt zatvorio sve banke na tjedan dana, novac nije bilo lako naći. No to je bilo samo privremeno, Hoopes kaze da je razmjena neučinkovita u privredi koja je bazirana na brzini poslovanja: "To je starinski, šarmantni običaj, zabavno ga je za vidjeti u praksi i odražava pojedinačnu inicijativu. No kao društvenu ili ekonomsku doktrinu, to nije nesto sto bi trebali poticati."

To je stoga, kaze Hoopes, jer trampa nije znak zdrave privrede. Znak zdrave ekonomije je obilje gotovine - koju možete potrošiti bilo gdje na bilo sto. Popularnost trampe vrećama saleta ili ovcama je znak da u modernoj ekonomiji nešto ne funkcionira - kaže Jim Hoopes.

XS
SM
MD
LG