Linkovi

Netko je deportiran u Albaniju, a netko na Bermude - sudbine bivših zatočenika iz Guantanama


Dnevnik New York Times piše o tome kako su se na Bermudama snašla četvorica pripadnika ujgurske manjine iz Kine, koji su nedavno pušteni iz američkog zatočeničkog centra Guantanamo.

Podsjetimo, skupina od 17 Ujgura provela je u Guantanamu punih sedam godina, nakon što ih je Pakistan predao američkoj vojsci, pod sumnjom da su prošli terorističku obuku u jednom logoru al-Qaide u Afganistanu. No, dokaza za to nije bilo. U Kinu nisu mogli biti deportirani jer ih je tamo vjerojatno očekivala smrtna kazna i mučenje. Američke su ih vlasti zato deportirale u jedinu zemlju koja ih je željela prihvatiti, britansku koloniju Bermude, koja je najpoznatija kao jedna od omiljenih turističkih destinacija Zapadne hemisfere.

I tako su se, kako javlja newyorški dnevnik, četvorica dojučerašnjih zatočenika iz Guantanama našli u 'raju na zemlji'. U japankama i kratkim hlačama – bermudama – odmaraju se na plaži, jedu sladoled i pomalo se čude misterioznim putovima sudbine koja ih je dovela na ovo otočje. Naime, skupina njihovih sunarodnjaka iz Guantanama je 2007. poslana u Albaniju, koja je bila jedina zemlja koja je tada pristala primiti bivše zatočenika uz ovog američkog zatvora.

No, kako izgleda, Albaniji se u tome pridružila još jedna europska zemlja - Italija. Dnevnik Washington Post piše da je predsjednik Barack Obama jučer u Bijeloj kući ugostio talijanskog premijera Silvia Berlusconija, za kojeg je rekao da je 'veliki prijatelj Sjedinjenih Država'.

Američki je predsjednik posebno zahvalio Italiji na njezinom sudjelovanju u misiji u Afganistanu te njezinoj spremnosti da primi trojicu zatočenika iz Guantanama.

Premijer Berlusconi - za kojeg washingtonski dnevnik kaže da je 'slikoviti medijski magnat koji upravo prolazi kroz neugodnu brakorazvodnu parnicu' – izjavio je američkim medijima sljedeće: 'pravo je zadovoljstvo vidjeti da je sudbina najveće svjetske demokracije u tako dobrim rukama', misleći naravno na predsjednika Obamu, koji je na to rekao da se 'nada da su njegovi suradnici čuli ovu pohvalu'.

XS
SM
MD
LG