Linkovi

Prvo suđenje zatočeniku iz Guantanama na teritoriju Sjedinjenih Država


U Sjedinjenim je Državama počelo prvo suđenje jednom od zatočenika iz Guantanama.

Ahmed Ghailani, državljanin Tanzanije, izjavio je pred saveznim sudom u New York Cityju da se ne osjeća krivim po optužnici koja ga tereti za sudjelovanje u terorističkom napadu na američke ambasade u Keniji i Tanzaniji, u ljeto 1998. godine.

U tim napadima su poginule 224 osobe, a za napade se smatra odgovornom teroristička mreža al-Qaida.

Ukoliko ga sud proglasi krivim, Tanzanijcu prijeti smrtna kazna.

Optužnica ima čak 286 točaka, od kojih se neke odnose na suradnju s organizacijom Osame bin Ladena s ciljem da se ubiju američki građani. Ahmed Ghailani optužen je i za ubojstvo svake od žrtava dvaju napada u Keniji i Tanzainiji. Među ubijenima u tim napadima bilo je 12 Amerikanaca.

Inače, ovo se suđenje smatra važnim ispitom američkog pravosuđa a njegov će ishod odlučiti i sudbinu oko 240 preostalih zatočenika vojne baze Guantanamo na Kubi.

Podsjetimo, tamo su zatvoreni osumnjičenici za terorizam, mahom zarobljeni u Afganistanu. Iako su u zatočeništvu već godinama, protiv većine nije podignuta optužnica.

Predsjednik Obama najavio je zatvaranje Guantanama do 2010. godine, nakon čega je počela debata o tome što učiniti sa zatočenicima.

U Sjedinjenim je Državama postoji snažno protivljenje dovođenju tih zatočenika na američki teritorij. Prema jednoj anketi dvije trećine Amerikanaca protivi se zatvaranju Guantanama te ne žele da se osumnjičenici za terorizam s Kube dopremaju u Sjedinjene Države.

XS
SM
MD
LG