Linkovi

Izraelski premijer Netanyahu podržao ideju o palestinskoj državi pod uvjetom da ona bude 'demilitarizirana'


Izraelski premijer Benjamin Netanyahu podržao je ideju palestinske države, po prvi put u svojoj karijeri.

No, on je za palestinsku državnost postavio dva uvjeta: prvo, zatražio je međunarodna jamstva da palestinska država neće imati vojne efektive kojima bi prijetila Izraelu, te drugo – zatražio je da palestinsko vodstvo prizna Izrael kao povijesnu domovinu židovskog naroda.

Palestinski predsjednik Mahmud Abbas odbio je ovaj posljednji uvjet, rekavši da palestinske izbjeglice koje su napustile Izrael 1948. Godine, kao i njihovi potomci, imaju pravo na povratak. Glasnogovornik palestinskog vođe izjavio je da Netanyahuovi uvjeti predstavljaju 'sabotažu mirovnog procesa'.

Bijela je kuća priopćila da predsjednik Barack Obama pozdravlja činjenicu što je izraelski premijer podržao ideju o palestinskoj državi, koja bi egzistirala uz Izrael.

Što se tiče židovskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali premijer Netanyahu je jučer rekao da Izrael neće graditi nova naselja te da neće konfiscirati zemlju za gradnju. No, Izraelci koji žive u postojećim naseljima imaju pravo na normalan život – rekao je premijer Netanyahu – što uključuje i širenje tih naselja kao posljedicu, kako se izrazio, prirodnog rasta.

XS
SM
MD
LG