Linkovi

Bez sporazuma o židovskim naseljima na Zapadnoj obali mir nije moguć


Židovska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, u kojima živi oko 300 tisuća Izraelaca, jedno su od središnjih pitanja izraelsko-palestinskog sukoba. Taj problem može vrlo lako blokirati mirovne pregovore. Američki predsjednik Barack Obama u svom je govoru u Kairu, koji je bio namijenjen javnosti u islamskim zemljama, pozvao na zaustavljanje bilo kakve aktivnosti u vezi s gradnjom ili širenjem tih naselja. No, kako iz Jeruzalema javlja Luis Ramirez, Sjedinjenim Državama neće biti lako da, po ovom pitanju, prisile Izrael na ustupke.

Naselje Yitzhar nalazi se na jednom brdu blizu Nablusa, na Zapadnoj obali, i u njemu živi oko 500 židovskih naseljenika. Jedan od njih je Benjamin Allen, američki Židov koji je došao živjeti u Izrael prije deset godina. Po zanimanju je građevinski radnik, a povremeno radi i u jedinoj trgovini u naselju. Benjamin Allen kaže da su ovdje njegovi korijeni te da bilo kakvo seljenje ne dolazi u obzir: "To bi me uništilo. Ako do toga dođe, to je naš kraj."

Naselje Yitzhar nalazi se na Zapadnoj obali, koju je Izrael osvojio u ratu 1967. godine. Prije toga, Zapadna je obala bila dio Jordana. Mnogi Izraelci se ovdje naseljavaju zbog toga što su zemljište i nekretnine ovdje znatno jeftinije. No, za većinu naseljenika glavni razlog dolaska na Zapadnu obalu je ideološki odnosno vjerski. Benjamin Allen daje svoje viđenje ovog problema: "Nismo ovdje došli kao Izraelci, mi smo ovdje stigli kao Židovi. Jer, ova zemlja gdje mi živimo, to je drevna zemlja po kojoj su hodali Abraham, Izak i Jakov. Što se mene tiče, to je židovska zemlja."

Predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama ponovio je nedavno u Kairu stajalište Washingtona da se budući mirovni sporazum treba temeljiti na postojanju dvije države, palestinske i židovske, koje će egzistirati u miru i sigurnosti. Palestinska bi se država uspostavila na okupiranoj Zapadnoj obali te u pojasu Gaze, iz kojeg se Izrael prije nekoliko godina povukao. Prepreka palestinskoj državi su naselja poput Yitzhara.

Hiyam Suleiman živi u obližnjem palestinskom selu i kaže da zbog ovog židovskog naselja ona nema izravan pristup svojim poljima. Dok su židovska naselja ovdje, neće biti mira – kaže ova Palestinka. 'Naše je zemljište iza brda na kojem se nalazi židovsko naselje. Izraelci nam ne daju da prolazimo kroz naselje, kad idemo na polje' – kaže Hiyam Suleiman.

Između naseljenika i Palestinaca dolazi i do nasilja. Jedna izraelska organizacija za ljudska prava nedavno je objavila snimku na kojoj se vidi kako židovski naseljenici bacaju kamenje na palestinske kuće. Otvorena je i vatra. Na snimci se vidi izraelski vojnik kako promatra među-etničko nasilje i ništa ne poduzima. Židovski naseljenici međutim kažu da je napad na palestinsko selo bio osveta za nešto raniji incident kada je jedan Arap ušao u Yitzhar, zapalio jednu kuću te nožem ubio jedno dijete.

Obitelj Suleiman odgovara da je 'prirodno da se napadnuti brani'. Suprug Hiyam Suleiman, Nabil Assideh se nada da će Sjedinjene Države izvršiti pritisak na Izrael da se demontiraju sva židovska naselja na Zapadnoj obali. On vjeruje da kada se to konačno dogodi, da će onda biti mir. Ova je zemlja dom tri vjere i nema razloga da bilo tko koga napada – kaže ovaj Palestinac.

Za to vrijeme, Benjamin Allen se nada da će se izraelska vlada oduprijeti pritisku Washingtona i Europske unije. Opstanak naših naselja na ovoj zemlji je od ključne važnosti za opstanak cijelog Izraela, smatra ovaj Izraelac.

Očito, uklanjanje židovskih naselja neće biti lak posao. No, stručnjaci tvrde da će bez sporazuma o ovom pitanju, mir između Izraela i Palestinaca biti nemoguć.


XS
SM
MD
LG