Linkovi

Mousavi poziva na poništavanje izbora u Iranu


Iranski reformski predsjednički kandidart Mir Hossein Mousavi pozvao je Vijeće čuvara islamskih klerika na poništavanje rezultata izbora ustvrdivši da se radilo o izbornoj prevari. Mousavi je, također, pozvao pristaše da nastave prosvjedovati mirno i legalnim putem. Njegovi sljedbenici i danas su prosvjedovali na ulicama Teherana paleći vatre i sukobljavajući se s policijom.

Prethodno je predsjednik Mahmoud Ahmadinejad odbacio optužbe o lažiranju rezultata predsjedničkih izbora kazavši da je on osvojio drugi mandat na slobodnim izborima. Na današnjoj konferenciji za novinare Ahmadinejad je rekao da je njegove pobjeda toliko uvjerljiva da ne može biti dovedena u pitanje. Nakon toga pozdravio je tisuće svojih pristaša na javnoj proslavi izborne pobjede na jednom teheranskom trgu. Službeni rezultati pokazuju da je aktualni predsjednik osvojio 63 posto glasova, a njegov glavni suparnik, reformist Mir Hossein Mousavi 34 posto.

Europska unija izrazila je zabrinutost zbog nasilja iranske policije prema prosvjednicima koji se bune zbog ponovnog izbora Mahmouda Ahmadinejada na predsjedničku dužnost. U izjavi češkog Predsjedništva izražava se nada da rezultat izbora neće ugroziti dijalog oko iranskog nuklearnog programa. U izjavi stoji da Europska unija očekuje da nova iranska vlada poštuje svoje međunarodne obveze. Njemački ministar vanjskih poslova Frank Walter Steinmeier nazvao je udar na iranske prosvjednike neprihvatljivim. Francuska je također izrazila zabrinutost. Bliski suradnik predsjednika Sarkozya izjavio je da “ono što se događa u Iranu nije dobra vijest za nikoga”.

XS
SM
MD
LG