Linkovi

WSJ: 'Iranski izbori pojasnili su jednu stvar - teokracija i demokracija ne idu zajedno'


'Izbori u Iranu pojasnili su jednu stvar: nitko se više ne može zavaravati da teokracija i demokracija mogu ići zajedno' – piše u dnevniku Wall Street Journal iranski publicist u izgnanstvu Amir Taheri.

Teško je, nastavlja on, reći kolikih je razmjera izborna prijevara, ali ona se dogodila. 'Izbore u Iranu nadziralo je Ministarstvo unutrašnjih poslova u kojem sjede saveznici aktualnog predsjednika Ahmedinedžada, nije bilo neovisnih izbornih odbora, glasanje nije bilo tajno, brojanje glasova nisu kontrolirali bilo kakvi promatrači, a ne postoji niti mehanizam za verifikaciju rezultata. Ne zna se niti koliko je ljudi glasalo, niti za koga su glasali' – piše Amir Taheri. Ako je vjerovati službenim rezultatima, piše Taheri, Ahmedinedžad je pobijedio u svih 30 iranskih provincija, u svim klasama i društvenim slojevima i u svim generacijama. Njegova tri protivnika – svi članovi iranske političke elite – poniženi su, izgubivši čak i u mjestima iz kojih dolaze. 'U svakom slučaju, jedinstven rezultat, čak i u Islamskoj republici gdje su izbori uvijek bili pomno koreografirana lakrdija' – piše ovaj iranski publicist, dodajući da je teško očekivati da će Iran, ovakav kakav je danas, evoluirati sam po sebi.

******

Vanjskopolitički komentator Washington Posta Jim Hoagland hvali administraciju predsjednika Baracka Obame zbog toga što se u prošlih nekoliko mjeseci posvetila učvršćivanju starih, tradicionalnih savezništava – sa zemljama poput Saudijske Arabije, Pakistana, Japana, Južne Koreje, ali i sa državama takozvane 'stare Europe' – ponajprije Francuskom.

'Prvi cilj naših protivnika ili suparnika je izolirati nekog od američkih saveznika te ga okrenuti protiv Washingtona. Zbog toga je od vitalnog značaja' – piše Jim Hoagland – 'obnoviti savezništva koja su u posljednjih osam godina bila oslabljena'.

Bijela kuća radi i na jačanju partnerstva s Rusijom – što se vidi i po tome što se u Washingtonu danas manje govori o postavljanju elemenata novog protu-raketnog štita u Središnjoj Europi.

'Ako proanalizirate koga je postavio na značajna mjesta u diplomaciji i nacionalnoj sigurnosti, te ako pogledate gdje je do sada putovao, onda ćete zaključiti da je Obama koncentriran na staru Europu' – rekao je Jimu Hoaglandu jedan europski diplomat, koji je dodao da će se promjene, ako se dogode, 'odvijati na relaciji Washington-Moskva, a ne na relaciji Washington-Varšava ili Washington-Kijev'.


XS
SM
MD
LG