Linkovi

Predsjednik Obama pozvao na novi početak u američko-islamskim odnosima


U svom današnjem govoru u Kairu predsjednik Obama je rekao da je došlo vrijeme za novi početak u odnosima Sjedinjenih Država s muslimanima diljem svijeta. Američki predsjednik je izjavio kako se muslimani moraju ujediniti da bi se sučelili s nasilnim ekstremizmom i promicali mir.

Predsjednik Obama je rekao da je, nakon desetljeća nezadovoljstva i nepovjerenja, došlo vrijeme za iskrenost, dijalog i novi početak:

"Došao sam ovdje u Kairo da potražim novi početak između Sjedinjenih Država i muslimana širom svijeta: jedan početak koji bi se temeljio na zajedničkim interesima i početak koji bi se temeljio na istini da se Amerika i islam uzajamno ne isključuju i da si ne moraju uzajamno konkurirati."

Američki predsjednik obratio se prepunoj dvorani na Kairskom sveučilištu, međutim, namjera mu je bila da se obrati znatno široj publici. Govorio je o svojim pogledima kao kršćanina koji ima muslimane u obitelji i koji je proveo dio svoje mladosti u Indoneziji, gdje su muslimani većinsko stanovništvo. Barack Obama je također rekao da se s problemima treba pozabaviti kroz partnerstvo kako bi se izbjegle napetosti:

"Trajna vjera više od milijardeljudi nije mnogo veća od uskogrudne mržnje njih nekolicine. Islam nije dio problema u borbi protiv nasilnog ekstremizma, on je važan dio u promicanju mira."

Predsjednik Obama je u svom govoru rekao da Palestinci moraju osuditi nasilje, a Izrael mora prekinuti s naseljeničkim aktivnostima. Dodao je da sve strane moraju otvoreno i pošteno sagledati realnost situacije:

"Privatno, mnogi muslimani shvaćaju da Izrael neće nestati. Isto tako mnogi Izraelci shvaćaju potrebu za palestinskom državom. Vrijeme je da počnemo djelovati u skladu s onim što znamo."

Američki je predsjednik dodao je da svijet mora surađivati kako bi se spriječilo širenje nuklearnog oružja i poimence spomenuo Iran i njegove nuklearne ambicije. Prije današnjeg govora, predsjednik Obama se susreo s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom i posjetio je jednu kairsku džamiju.

XS
SM
MD
LG