Linkovi

Serge Brammertz: Tužiteljstvo nije uspjelo doći do niza ključnih vojnih dokumenata glede operacije Oluja


U Ujedinjenim narodima, Vijeće sigurnosti razmatralo je danas polugodišnji izvještaj rada Haaškog tribunala za ratne zločine.

Ocjenjujući suradnju pojedinačnih država s Tužiteljstvom tribunala, glavni tužitelj Serge Brammertz je rekao da je Hrvatska u proteklom razdoblju na većinu zahtjeva odgovorila pravodobno i na odgovarajući način. Međutim, Tužiteljstvo je i dalje bilo sučeljeno s teškoćama u suradnji s Hrvatskom u postupku protiv generala Gotovine – rekao je Brammertz. Konkretno – rekao je – tužiteljstvo nije uspjelo doći do niza ključnih vojnih dokumenata vezanih za operaciju Oluja.

"Nažalost, postignut je vrlo mali napredak u dugotrajnoj istrazi i do danas veliki broj dokumenata nije predan Tribunalu. Izrazili smo Hrvatskoj svoju zabrinutost oko koncentracije, načina i metodologije na koji je ova istraga provedena. Ovo suđenje sad je ušlo u fazu u koja obrana iznosi svoj iskaz stoga je ključno da Hrvatska nastavi koncentrirati svoja nastojanja na pronalaženje tih dokumenta," rekao je Serge Brammertz.

Glavni tužitelj Brammertz rekao je da će osobno nastaviti kontakte s hrvatskom Vladom u tom smislu i posebno se zahvalio premijeru Sanaderu, koji je nazočio sjednici Vijeća sigurnosti, na suradnji i odlučnosti da se pitanje tih dokumenata razriješi.

XS
SM
MD
LG