Linkovi

Wall Street Journal o 20. godišnjici gušenja demokratskog pokreta kineskih studenata


Wall Street Journal izvještava o komemoriranju dvadesete godišnjice pro-demokratskih prosvjeda kineskih studenata u Hong Kongu. Ova bivša britanska kolonija je sada u okviru državnog teritorija Kine, ali njezini građani uživaju značajno šire slobode pa je i obilježavanje godišnjice demokratskog pokreta u Kini – javno.

Studentske demonstracije u Pekingu završile su tragično 4. lipnja 1989. kada su kineska vojska i policija na Trgu Tienanmen tenkovima pregazile, kako se računa, više stotina ako ne i tisuća mladih ljudi.

Na jučerašnjom komemoraciji u Hong Kongu nošene su parole u kojima se traži odgovornost za naredbodavce krvavog gušenja pobune, a govorio je i jedan od studentskih vođa koji danas živi u Sjedinjenim Državama.

Na ovoj je manifestaciji sudjelovalo oko pet tisuća ljudi. Za razliku od Hong Konga, u Kini se pro-demokratski studentski pokret s kraja osamdesetih i dalje naziva 'kontrarevolucionarnom pobunom' – piše newyorški Wall Street Journal.

******

Na naslovnicama jutrošnjih izdanja američkih listova nalazi se i vijest o ubojstvu jednog liječnika iz Wichite u Kansasu čija je klinika bila specijalizirana za pobačaje u posljednjim mjesecima trudnoće. Klinika liječnika Georgea Tillera bila je jedna od samo tri u cijeloj zemlji gdje su se obavljali pobačaji ove vrste – javlja dnevnik Christian Science Monitor.

Tiller je ubijen neposredno pred misu, u jednoj luteranskoj crkvi u Wichiti.

Policija tvrdi da je uhitila osobu za koju se sumnja da je ubojica.

Zbog njegove liječničke prakse, Tilleru već više od dvadeset godina prijete ekstremni protivnici pobačaja, a kritiziraju ga brojne vjerske organizacije i udruge građana koje se bore za to da pobačaj ponovno bude zabranjen.

U Sjedinjenim je Državama pobačaj legaliziran 1973. godine.

George Tiller je 1993. bio ranjen u atentatu, a 1985. je izvršen bombaški napad na njegovu kliniku. Već godinama je zbog toga imao stalnu pratnju tjelohranitelja.

Kako piše dnevnik iz Bostona, ubojstvo Georgea Tillera prvo je ove vrste u više od deset godina. 1998. u Buffalu, u saveznoj državi New York, ubijen je također jedan liječnik koji je obavljao pobačaje.

Predsjednik Barack Obama izrazio je svoje ogorčenje zbog ubojstva izjavom u kojoj se kaže da 'Amerikance dijele duboke razlike kada je u pitanju pobačaj, no one neće biti premošćene odvratnim djelima poput ovog zločina'.


XS
SM
MD
LG