Linkovi

'Papi teologu Obama šalje teologa. Teniskim rječnikom, prava rezana lopta'


Dnevnik USA Today u svojoj rubrici 'Vjera i razum' donosi prve reakcije na nominaciju katoličkog teologa Miguela Diaza za američkog veleposlanika u Vatikanu.

'Papi teologu Obama šalje teologa. Teniskim rječnikom, prava rezana lopta' – kaže Michael Winters, novinar lista National Catholic Reporter.

45-godišnji Miguel Diaz je u Ameriku doselio s Kube, predaje na sveučilištu Saint John's u Minnesoti, a bio je član odbora američkih katolika koji je u prošlogodišnjoj predsjedničkoj kampanji savjetovao izborni stožer Baracka Obame. Ako ga Senat potvrdi, Diaz će biti prvi teolog na mjestu američkog ambasadora pri Svetoj stolici, od kada su prije 25 godina dvije države uspostavile diplomatske odnose. Prije njega, veleposlanici su većinom bili istaknuti katolički laici, često bivši političari irskog ili talijanskog podrijetla.

'Diaz je jedan od nas' – rekao je za USA Today dekan teološkog fakulteta Katoličkog sveučilišta u Washingtonu monsignor Kevin Irwin.

Hoće li Vatikanu smetati što je Miguel Diaz bio za Obamu, koji podržava legalanost pobačaja?

Kevin Irwin kaže da se Vatikan prema Obami odnosi s 'izrazitim osjećajem za mjeru', a da na postojeće razlike gleda 'dugoročno'.

******

List Sacramento Bee, iz glavnog grada Californije, piše da tamošnji guverner Arnold Schwarzenegger planira smanjiti plaće svih zaposlenika lokalne državne uprave za pet posto.

Lokalna državna uprava u Californiji zapošljava oko 230 tisuća ljudi, a od smanjenja plaće bit će izuzeti jedino sudovi i zakonodavna branša. Tako će sljedeće godine biti ušteđeno gotovo 500 milijuna dolara. Ova je ušteda dio veće, od oko tri milijarde koja se planira postići kroz reducirani proračun za sljedeću godinu.

Razlika između javnih troškova i javnih prihoda u Californiji iznosi godišnje oko 21 milijardu dolara. Californija je desetljećima bila uzor solidnosti za druge američke savezne države. Danas je, u financijskom smislu, na rubu kolapsa – piše Sacramento Bee.

XS
SM
MD
LG