Linkovi

Američka diplomacija najavljuje 'vrlo konkretne prijedloge' kako bi se obnovio izraelsko-palestinski mirovni proces


Američka državna tajnica Hillary Clinton najavila je da će američka administracija uskoro iznijeti “vrlo konkretne prijedloge” Izraelu i Palestincima o tome kako krenuti naprijed ka rješenju blisko-istočnog sukoba na temelju postojanja dvije neovisne države.

U posljednje vrijeme intenzivirale su se diplomatske aktivnosti po pitanju Bliskog istoka. Među ostalim, posebni američki izaslanik George Mitchell sastao se u Londonu s izraelskim dužnosnicima, a predsjednik Obama s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom u Bijeloj kući. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu također je nedavno boravio u Washingtonu.

Premda on nije podržao uspostavu neovisne palestinske države državna tajnica Hillary Clinton izjavila je na konferenciji za novinare s egipatskim kolegom Ahmedom Aboulom Gheitom da su i ona i predsjednik Obama predani upravo takvom rješenju što su poručili i egipatskoj strani: "Dala sam im jamstva da smo predsjednik Obama i ja potpuno predani sveobuhvatnom miru na Bliskom istoku, rješenju na temelju postojanja dvije neovisne države, te da nam je i Egipat ključni partner u ostvarenju te vizije. "

Hillary Clinton dodaje da američka administracija priprema konkretne prijedloge za Izrael i Palestince te će zatražiti od arapskih država u regiji da poduzmu korake za izgradnju povjerenja s Izraelom i poboljšanje atmosfere na pregovorima. Kako je kazala, administracija želi da Izrael u potpunosti zaustavi gradnju doseljeničkih naselja na Zapadnoj obali.: "Predsjednik je bio vrlo jasan kad je premijer Netanyahu bio ovdje. On želi vidjeti prestanak gradnje nasela. Nikakve isturene kontrolne točke niti dogradnju zbog prirodnog prirasta doseljenika. Vjerujemo da je u najboljem interesu mirovnog napora da se angažiramo po pitanju zaustavljanja gradnje doseljeničkih naselja. "

Egipatski ministar vanjskih poslova Aboul Gheit došao je u Washington umjesto predsjednika Hosnija Mubaraka koji je otkazao put zbog smrtnog slučaja u obitelji. Egipatski šef diplomacije aludirao je i na izraelsku sugestiju da je iranski nuklearni program glavni problem u regiji. …Premda se razgovaralo i o Iranu, egipatski ministar vanjskih poslova kazao je da je palestinsko pitanje u središtu problema te da bi ne poduzimanje akcije moglo biti opasno. "Ukoliko ne dođe do pregovora vjerujem da će situacije pogošrati u tom dijelu svijeta. Ne samo za ljude u regiji već i za Sjedinjene Države, Zapad i svijet u cjelini" - izjavio je ministar Gheit.

Clinton i Gheit razgovarali su i o predstojećoj posjeti predsjednika Obame Kairu gdje će on održati dugo očekivani govor namijenjen muslimanima diljem svijeta. Predsjednik će nakratko posjetiti i Saudijsku Arabiju gdje će s kraljem Abdullahom razgovarati o blisko-istočnim mirovnim naporima.


XS
SM
MD
LG