Linkovi

Treba li Washington aktivno promicati demokraciju u islamskim zemljama?


Istovremeno s pripremama američkog predsjednika Obame za govor kojim će se obratiti muslimanskom svijetu 4. lipnja u Kairu, skupina političkih stručnjaka iz akademskih i vladinih ustanova okupila se u Washingtonu na razgovoru o konkretnim koracima koje bi Sjedinjene Države mogle poduzeti za poboljšanje odnosa s muslimanskom zajednicom širom svijeta. O njihovom pozivu za otvorenijim i iskrenijim dijalogom izvješćuje Mohamed Elshinnawi.

Otvarajući godišnji sastanak Centra za proučavanje islama i demokracije, predsjednik ove neprofitne organizacije Radwan Masmoudi rekao je da pozdravlja napore administracije predsjednika Obame za direktnim obraćanjem muslimanskim zajednicama u svijetu, čija populacija danas broji jednu i pol milijardu. No, Radwan Masmoudi je pritom dodao da Sjedinjene Države moraju poslušati što muslimani imaju za reći: "Sjedinjene Države trebaju angažirati muslimanski svijet u ozbiljan dijalog, a mi moramo poslušati što oni govore - o njihovim problemima, o njihovim težnjama. Taj će dijalog otvoriti brojne mogućnosti i brojne opcije za mir, pomirenje, demokraciju i ljudska prava."

Radwan Masmoudi kaže da među muslimanima postoji velika nada da će administracija Baracka Obame svoje riječi o bliskijim vezama s muslimanskim svijetom prenijeti i u praksu, s konkretnim djelima, posebno kad se radi o miru na Srednjem istoku. Tu je poruku ponovio i Shibley Telhami, profesor u Centru za mir i razvoj Anwar Sadat, pri Sveučilištu Maryland. Koliko god umirujuće bile riječi Baracka Obame, kaže Telhami, mnogi muslimani još uvijek smatraju osmogodišnju američku borbu protiv terorizma prikrivenim napadom na islam.

Shibley Telhami misli da muslimani formiraju svoj stav o Sjedinjenim Državama na temelju državne politike te zemlje te njenog utjecaja na ključne probleme u životima muslimana: "Pitanja do kojih im je stalo vrlo su očita. Prvo, to je arapsko-izraelski problem; drugo, ratovi koje Sjedinjene Države vode u Iraku, Afganistanu i Pakistanu, i treće: prisutnost američkih snaga u regiji. Naravno, tu su i mnoga druga pitanja vezana uz odnos Sjedinjenih Država s različitim zemljama i režimima."

Shibley Telhami dodaje da Amerika mora reagirati brzo, sukladno s američkim regionalnim saveznicima, kako bi zajedno pokazali da borba protiv terorizma nije borba protiv islama. Važan korak za predsjednika Obamu bi bio, kaže profesor Telhami, da otpčne sa smanjivanjem američkog vojnog kontingenta u arapskom svijetu te da pokaže da Sjedinjene Države mogu biti neutralan posrednik u bliskoistočnom mirovnom procesu.

Saad Eddin Ibrahim, profesor na Sveučilištu Harvard i poznati aktivist za ljudska prava i demokraciju iz Egipta, vjeruje da je druga prepreka u poboljšanju američkih odnosa s muslimanima kontinuirana američka podrška nedemokratskim vladama nekih islamskih zemalja. Profesor Ibrahim rekao je na ovom susretu da predsjednik Obama mora muslimanskom svijetu ponuditi neka temeljna jamstva: "On mora dokazati da stoji na strani ljudskih prava i demokracije za sve, i da će na toj osnovi surađivati te da će to biti barem jedan od glavnih stupova američke vanjske politike. Vrlo je važno da to najavi i realizira vrlo rano. Izazov za njega bit će održati taj smjer do kraja i ne odustati na pola puta kako je to učinio George Bush."

Saad Ibrahim je napomenuo da su mnoge islamske nedemokratske vlade postale još okrutnije nakon što je administracija predsjednika Busha odbila priznati izbornu pobjedu radikalne islamske organizacije Hamas na palestinskim izborima, koja danas vlada u Pojasu Gaze.

Međutim, zamjenica američke podtajnice za Bliski istok Madelyn Spirnak kaže da je ta odluka Sjedinjenih Država bio u skladu s njihovim načelima: "Američka vlada predana je demokratskim načelima i ljudskim pravima i nastavit će pružati podršku onima na Bliskom istoku i drugdje u svijetu koji žele uživati te univerzalne slobode. Kako je to predsjednik Obama naglasio u svom inauguralnom govoru, Amerika je prijatelj svakog naroda i svakog muškarca, žene i djeteta koje želi budućnost ispunjenu mirom i dostojanstvom. Mi smo još jednom spremni voditi u tom smjeru."

To je poruka, složili su se stručnjaci u Washingtonu, koju će islamske kulture u svijetu pozdraviti. Centar za proučavanje islama i demokracije u Washingtonu poslao je otvoreno pismo predsjedniku Obami, kojeg su potpisale stotine muslimanskih vođa, učenjaka i stručnjaka. Njime se od predsjednika traži da promidžbu demokracije učini prioritetom u svom pokušaju poboljšanja odnosa između Sjedinjenih Država i muslimanskih zajednica širom svijeta.

XS
SM
MD
LG